Insula Seram

Misterioasa Seram se află la nord-est de Ambon. Un spaţiu sălbatic, muntos, plin de păduri tropicale şi animale sălbatice, mai ales păsări fabuloase, cu penaj viu, şi circa 2 000 de specii de fluturi şi molii, insula Seram este un tărâm al miturilor şi legendelor. Este una dintre cele mai mari şi mai puţin cunoscute insule din Marea Molucelor, venerată de ambonezi, care cred că viaţa s-a născut aici.

Pe insulă trăiesc numeroase populaţii indigene care îşi păstrează stilul tradiţional de viaţă. Circa 75% din ei sunt animişti, iar un trib mai izolat, nuaulu, încă mai vâna capete prin anii 1940. Este o insulă pe care te deplasezi greu, pentru că sunt puţine drumuri.

papilio-ulysses

Spectaculosul Papilio Ulysses

Oamenii preferă să sară în barcă şi să meargă pe lângă coaste dintr-un sat în altul. Principalul oraş de pe insulă este Masohi, dar majoritatea turiştilor vin aici pentru a beneficia de un ghid alături de care să viziteze Parcul Naţional Manusela sau frumosul golf Teluk Sawai.

Din păcate, guvernul indonezian a concesionat insula pentru exploatări forestiere, iar una dintre consecinţele defrişărilor este pierderea păsărilor. Totuşi, în parcul naţional pădurea e plină de ţipetele de cacadu şi de papagali multicolori. La Saleman, în golful Teluk Sawai, la apusul soarelui ies din peşteră stoluri mari de păsări Lusiala, despre care se spune că au sufletul strămoşilor umani.

Tot pe Seram trăiesc şi cacaduul cu creastă roz, care se găseşte doar în patru locuri din Indonezia, plus alte specii endemice – păsări din familia Meliphagidae, Loriinae sau Zosteropidae.

Muntele Binaiya (3 019 m), cel mai înalt punct de pe insulă, fabuloasele râuri repezi şi cascadele tunătoare, împreună cu oamenii exotici, flora şi fauna splendide fac din Seram o aventură pe care nu o vei uita uşor.

POPULAŢIE

434 113(2010).

CÂND SĂ TE DUCI

Noiembrie-martie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul sau cu feribotul din Ambon.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Snorkeling în grădinile de corali din largul coastelor Sawai.
  • Caută să vezi cât mai mulţi dintre uriaşii fluturi de pe insulă, mai ales Papilio Ulysses, care are anvergura aripilor de 11,4 cm.

TREBUIE SĂ ŞTII

În martie 2006 a avut loc pe insulă un cutremur de magnitudinea 6,7 pe scala Richter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.