Se presupune că insula cea mai mare din grupul Mentawai, Siberut, s-a rupt din Sumatra cu circa 500 000 de ani în urmă. Indigenii au rămas izolaţi şi şi-au dezvoltat propria cultură. Flora şi fauna insulei sunt şi ele unice, de aceea, în 1981, Siberut a fost desemnată de UNESCO rezervaţie a biosferei şi de populaţie. În plus, o mare parte a insulei este parc naţional, ca măsură suplimentară de protecţie împotriva tăierilor ilegale de păduri.
Până la începutul secolului XX, când au venit aici misionarii, mentawaienii erau vânători/culegători, foarte pricepuţi la construcţia de bărci. Aveau înfăţişări exotice: de exemplu, cei din tribul sakkudei îşi acopereau părţile genitale cu scoarţă de copac, aveau bandane roşii de ratan, tatuaje şi îşi ascuţeau dinţii. Azi aceste obiceiuri au dispărut în bună măsură, dar au rămas destule credinţe vechi, în ciuda eforturilor depuse de misionari.
Mentawaienii trăiesc de obicei în sate la marginea râului, în care există şi o casă comună, tip vagon, unde se iau deciziile importante. Într-o casă trăiesc mai multe familii, iar bărbaţii necăsătoriţi şi văduvele stau în case separate. Se face şi ceva agricultură, dar vânătoarea (cu arc şi săgeţi otrăvite) şi pescuitul sunt activităţile cele mai importante.

Bărbat cu piroga pe râul Rereiket
Flora şi fauna sunt extraordinare – 60% din mamifere sunt endemice (inclusiv gibonul Kloss, una dintre cele 25 de specii aflate în cel mai mare pericol de dispariţie). Cum în interiorul insulei nu există facilităţi, în general se vine aici în grupuri organizate.
Pe coastă, la mare preţ printre surferi, pe cele mai bune plaje au început să răsară mici hoteluri.
Deluroasă, şocant de verde şi mereu umedă, insula este în mare parte acoperită cu vegetaţie luxuriantă. Când te deplasezi pe râu, nu pe şosea, şi în toate părţile vezi numai pădure tropicală, auzi doar strigăte de păsări şi de maimuţe şi nu zgomot de maşini, îţi e greu să crezi că oraşul Padang este la mai puţin de 100 km depărtare.
POPULAŢIE
35 000 (2005).
CÂND SĂ TE DUCI
Plouă mereu, dar cea mai uscată lună e mai. Cantităţile cele mai mari de precipitaţii sunt în perioada septembrie-decembrie.
CUM AJUNGI ACOLO
Cu feribotul din Sumatra.
PUNCTE DE ATRACŢIE
- Drumeţie prin interior.
- Surfing în perioada aprilie-octombrie.
TREBUIE SĂ ŞTII
Ai grijă la malaria rezistentă la hidroxiclorochină. la lucruri pe care să le dai la schimb şi mici daruri pentru gazdele din sat.