sulawesi-insula

Insula Sulawesi

Sulawesi, denumită anterior Celebes, se află la est de Borneo. Este o insulă cu formă bizară – cele patru braţe care iradiază din centrul ei muntos o fac să semene cu o ciudată creatură marină. Ceva mai mică decât Marea Britanie, pe Sulawesi nu eşti niciodată la mai mult de 100 km de ocean.

Multe grupuri etnice şi culturi diverse supravieţuiesc aici – cele mai cunoscute sunt toraja şi bugi. Cei din urmă sunt o populaţie mândră de oameni ai mării, iar velierele lor elegante străbat şi azi apele Indoneziei, făcând comerţ.

Mulţi vizitatori se duc să-i vadă pe extraordinarii indigeni torajan, care trăiesc în văile fertile ale munţilor nordici din Sulawesi de Sud. Cultura lor e fascinantă – locuiesc în case tradiţionale, mari, cu acoperişuri înalte care se ridică spre ambele capete – seamănă cu corăbiile cu care strămoşii lor au venit aici sau poate cu coarnele unui taur, depinde pe cine întrebi.

Sulawesi-torajan-casa

Case tradiţionale a indigenilor torajan

Taurii sunt cruciali pentru populaţia toraja – semn de bogăţie, de afirmare a statutului şi animal de sacrificiu necesar în multe ceremonii, mai ales în elaboratele ritualuri funerare. Decedatul rămâne în casă câteva luni sau chiar ani până au loc la funeraliile care durează câteva zile şi care implică sacrificarea a numeroase animale, alaiuri, dansuri şi ospeţe.

Apoi decedatul este depus, împreună cu bunurile lui, într-un mormânt săpat în faleze de calcar, închis cu o uşă de lemn; dacă răposatul a fost deosebit de respectat, i se face şi o statuie de lemn în mărime naturală, îmbrăcată adecvat şi plasată într-o nişă săpată lângă mormânt.

Relieful în mare parte montan este spectaculos. Izolarea insulei a dus la dezvoltarea unui mare număr de specii endemice – aproape două treimi dintre animale şi un sfert dintre păsări, reptile şi insecte. Din păcate, această faună incredibilă este ameninţată cu pierderea habitatului. Vizitarea teritoriului toraja îţi va oferi o experienţă unică.

POPULAŢIE

17 360 000 (2010).

CÂND SĂ TE DUCI

Plouă aproape mereu, totuşi iulie şi august sunt ceva mai uscate.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul din ţară sau din străinătate până la Makassar, Manado sau Pula; cu feribotul.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Tana Beru – să vezi cum sunt construite manual goeletele bugi.
  • Parcul Naţional Lore Lindu, rezervaţie UNESCO a biosferei.
  • Străvechile statui megalitice din văile Napu, Besoa şi Bada.
  • Scufundări şi snorkeling în Parcul Naţional Marin Tukang Besi.
  • Relaxare pe insulele Togean.
  • Muzeul Ballompoa din Sungguminasa.

TREBUIE SĂ ŞTII

Complicata linie de coastă a insulei este mai lungă decât ţărmul continental al Statelor Unite.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.