sumatra-insula

Insula Sumatra

Insula Sumatra este a şasea din lume ca mărime şi se întinde pe aproape 2 000 km de la nord la sud. În vest, Munţii Bukit Barisan se întind pe aproape toată lungimea ei, răsărind dintr-o fâşie îngustă de coastă. Sunt 93 de munţi vulcanici – 15 încă activi, iar cel mai înalt este muntele Kerinci, cu 3 805 m. Spre est, munţii coboară spre mlaştini şi smârcuri printre care curg vijelios râuri pline de aluviuni.

Islamul a ajuns în Sumatra în secolul XIV, când deja se perindaseră pe aici o mulţime de imperii, iar europenii râvneau la bogăţia insulei. Pentru ea s-au bătut mulţi, dar în 1824 olandezii au ieşit victorioşi. Totuşi, insularii nu au putut fi subjugaţi şi şi-au continuat lupta pentru independenţă până în 1949. Populaţia acehneză încă mai dă dureri de cap guvernului indonezian.

Este o insulă sălbatică şi superbă, acoperită în mare parte de junglă deasă. Biodiversitatea de aici este una dintre cele mai mari din lume. Încă supravieţuiesc specii endemice, precum tigrul de Sumatra, rinocerul cu două coarne sau urangutanul. Tot aici se găsesc cele mai mari şi cele mai înalte flori din lume.

Pe insulă trăiesc numeroase grupuri etnice, care vorbesc limbi diferite şi au culturi diferite – de exemplu, populaţia matriarhală minangkabau, din vestul insulei, creştinii batak, comasaţi în jurul superbului lac Toba, şi fanaticii musulmani acehnezi.

casa-minangkabau

Casă Minangkabau

Sumatra e o aventură. Azi e aproape uitată de turişti, iar vizitarea ei e dificilă – drumurile sunt groaznice, iar transportul este şi mai groaznic -, dar peisajul e fabulos şi arhitectura tradiţională e superbă (vezi casele minangkabau, lungi, tip vagon, cu acoperişuri în formă de coarne de taur).

În trecutul apropiat, Sumatra a fost lovită de mai multe dezastre naturale care au afectat grav turismul, însă, dacă îţi place să explorezi locuri necunoscute, să vezi fabuloase minuni naturale şi să întâlneşti oameni care te întâmpină cu braţele deschise, atunci aici trebuie să vii.

POPULAŢIE

50 370 000 (2010).

CÂND SĂ TE DUCI

E mereu cald şi umed; lunile iunie şi iulie sunt ceva mai uscate.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu o cursă internaţională până la Medan; cu o cursă internă sau cu feribotul din Malaysia, Singapore ori alte insule.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Centrul de reabilitare pentru urangutani din Bukit Lawang.
  • Lacul Toba, pentru cultura batak.
  • O căţărare pe vulcanul Sibayak.
  • Plimbare prin Parcul Naţional Kerinci Seblat.
  • Complexul templului hindo-budist de la Muara Jambi.

TREBUIE SĂ ŞTII

Celebra spioană franceză Mata Hari a trăit câţiva ani în Sumatra; în dialectul indonezian bahasa, mata hari, literal „ochiul zilei”, înseamnă soare.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.