sumba-insula

Insula Sumba

La sud de Komodo şi Flores se află insula Sumba, o întindere de pământ arid din Nusa Tenggara. Are circa 300 km lungime şi 80 km lăţime, iar partea de vest e destul de izolată – cu toate acestea, 65% din populaţie trăieşte aici, deorece zona primeşte mai multă ploaie şi e mai fertilă. Sunt coline domoale, culturi de manioc şi porumb şi păşuni largi pe care o să vezi vite, bivoli şi cai.

Majoritatea influenţelor religioase care au afectat celelalte insule nu au atins Sumba şi, înainte de olandezii care au venit la începutul secolului XX, nu a fost niciodată colonizată de străini. Pe insulă au fost diverse regate războinice. În afară de indoneziana bahasa, pe insulă se mai vorbesc nouă limbi – opt în vest şi una în est.

Cunoscută de mult pentru cai, sclavi şi santal, Sumba este acum celebră pentru extraordinarele ei festivaluri anuale Pasola. Acestea au loc între nopţile cu lună plină din februarie şi martie şi sunt de fapt nişte ritualuri de luptă între călăreţi tribali cu suliţe. Deşi suliţele sunt boante, această tradiţie aminteşte de vechile regate – uneori, totuşi, lupta e cât se poate de reală şi se poate solda cu morţi.

sumba-pasola

Luptă a călăreţilor la festivalul tradiţional Pasola

Începutul festivităţilor Pasola este marcat de apariţia la ţărm a mii de viermi de mare, pentru reproducere – insularii consideră că viermii prezic abundenţa culturilor viitoare.

Geografic foarte diferită de vest, Sumba de Est este un teritoriu pietros şi lipsit de vegetaţie. Cei 250 000 de locuitori trăiesc în general pe coastă şi sunt renumiţi pentru ţesăturile ikat. Motivele sunt în mare parte animaliere – cai, crocodili sau cacadu – şi au o profundă semnificaţie simbolică. Deşi acum religia dominantă e protestantismul, animismul are rădăcini adânci.

Este o insulă în afara circuitului turistic, dar cei care o vizitează vor descoperi sate tradiţionale fascinante, extraordinare morminte megalitice, triburi exotice şi ceremonii funerare remarcabile.

POPULAŢIE

611 954 (2009).

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie-decembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul din Bali sau Timorul de Vest; cu feribotul.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Megalitul Resi Moni, unul dintre cele mai mari de pe insulă.
  • Ceremonia Purunga Ta Kadonga, din Lai Tarung.
  • Satul Sodan şi celebrarea Anului Nou din octombrie.
  • Ţesăturile ikat din Ngallu şi Kaliuda.
  • Waikabubak şi satele din districtul Anakalang.
  • Plaja cu nisip alb de la Pantai Marosi.

TREBUIE SĂ ŞTII

Nuca de betel – sirih pinang – se mestecă tot timpul pe insulă şi este oferită vizitatorilor în semn de bun venit. Nu e politicos să refuzi, dar dacă nu poţi s-o mesteci, pune-o deoparte, ca şi cum ai păstra-o pentru mai târziu.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.