timor-insula

Insula Timor

Insula Timor se află la est de Sumba şi la nord-vest de Australia. Ca şi vecinele ei, este un loc arid, care are în mijloc un munte ce se întinde de la un capăt la altul. Timorul este împărţit în Timorul de Vest, care face parte din Indonezia, şi statul independent Timorul de Est.

Divizată de secole, portughezii au colonizat insula încă de la începutul secolului XVI, dar şi olandezi râvneau la preţioşii arbori de santal de aici. După ani de conflicte, portughezii au rămas cu partea de est a insulei.

Timorul de Vest a devenit indonezian în 1945, când ţara respectivă şi-a câştigat independenţa; Timorul de Est a rămas portughez până în 1975. Au urmat ani la rând de război civil, apoi o brutală anexare de către Indonezia, dar în 1999 Timorul de Est a devenit independent, deşi, din păcate, şi acum există grave probleme interne.

Timorul de Vest este un bun punct de plecare către insulele indoneziene din est. Kupang, un oraş aglomerat şi zgomotos, este capitala provinciei Nusa Tenggara de Est. În spatele lui se întinde un teritoriu de o frumuseţe rară, pietros, plin de sate cu colibe curate de bambus şi iarbă, în formă de muşuroi.

Timorul de Vest este musulman, dar în Timorul de Est cam 90% din populaţie e creştină, preponderent catolică – pe toată insula o să vezi biserici, iar unele chiar merită să fie vizitate. În mod firesc, mai există ceva animism.

Insula Timor este înconjurată de plaje imaculate, iar cele mai multe sunt nedezvoltate.

timor-insula-plaja

Insula Timor este înconjurată de plaje imaculate.

Pe dealuri se cultivă porumb, cartofi dulci şi cafea, iar în apropierea coastelor se cultivă arbori de cauciuc, cocotieri, tutun şi orez. Insula are mult potenţial: peste un timp, Timorul de Est se va bucura de beneficiile financiare aduse de câmpurile de petrol şi gaze din larg, afacere dezvoltată împreună cu Australia, ce necesită refacerea infrastructurii şi recuperarea după pagubele produse de război.

Între timp, Timorul de Vest va cunoaşte, fără îndoială, o creştere a turismului, acum că ostilităţile au încetat.

POPULAŢIE

3 183 000(2014).

CÂND SĂ TE DUCI

Perioada cea mai uscată este mai-noiembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul din Indonezia sau Australia; cu feribotul din indonezia.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Excursii în jurul insulei pentru observarea păsărilor.
  • Piaţa de marţi din Oinlasi, Timorul de Vest.
  • Satul animist Boti, Timorul de Vest.
  • Satul cu ţesători ikat Temkassi, Timorul de vest.

TREBUIE SĂ ŞTII

În 1789, căpitanul William Bligh a ajuns pe Timor după ce a fost lăsat pe mare de pe nava lui, HMS Bounty, după revolta subordonaţilor. El a parcurs 6 701 km – din apropiere de Tahiti până în Timor – în 47 de zile, timp în care a pierdut un singur om din cei 18 marinari care îl însoţeau.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.