Insula Tioman

Tioman (Pulau Tioman) este o mică insulă la circa 32 km de Malaysia, una dintre cele 60 de insule vulcanice aflate în largul coastelor de est. Are 39 km lungime şi 12 km lăţime, este dens împădurită, înconjurată de câteva plaje spectaculoase şi de recife de corali – un loc minunat pentru plimbări prin pădure, relaxare pe plajă sau snorkeling. Insula este slab populată, are opt sate importante, cel mai mare fiind Kampung Tekek, în nord.

În secolul X, insula era folosită de negustorii arabi şi de cei veniţi din India, Persia şi China, care exportau nucă de betel, santal şi camfor, în 1830 au apărut aici piraţii, care au luat 70 de locuitori ca sclavi, iar insula a rămas pustie 15 ani. Prin anii 1920, insula a rămas din nou pustie după o devastatoare epidemie de malarie.

Azi, cea mai populară activitate printre turiştii insulei este snorkelingul; printre cele mai bune locuri de scufundare se numără Paya, care oferă o mare diversitate de corali şi peşti coloraţi, Pulau Tulai (Insula de Coral) şi insula Renggis, unde apa e foarte pură.

tioman-padure-tropicala

Pădurea tropicală verde acoperă tot interiorul insulei

La Air Batang este o vastă grădină de corali galbeni, unde poţi vedea şi ţestoase.

Pe Tioman, cea mai dezvoltată dintre insulele din estul Malaysiei, s-a realizat un proiect în valoare de 10 milioane de dolari, cu care s-au construit la Kampung Tekek un port şi o pistă de aterizare care intră în mare 175 m.

Malaysian Nature Society şi WWF Malaysia au afirmat că proiectul este o catastrofă pentru mediu. Construcţiile au provocat moartea multor corali şi animale marine din zona respectivă, aşa că alege o altă plajă pentru snorkeling.

La Juara, o plajă frumoasă şi liniştită de pe coasta de est, sunt trei râuri care coboară de pe munte direct pe ţărm, oferindu-ţi o plăcută alternativă la înotul în mare. De pe plajă porneşte o cărare către o serie de cascade din junglă, unde poţi înota sau te poţi căţăra pe stânci înalte.

Interiorul insulei, aproximativ 12 000 ha de pădure tropicală verde, este strict protejat ca rezervaţie naturală. Sunt multe specii endemice; printre speciile de mamifere protejate se numără şevrotinii, binturongii, veveriţa neagră uriaşă, macacul cu coadă lungă, lorisul leneş, porcul spinos cu coadă stufoasă, veveriţa roşie zburătoare şi civeta de palmier. Cu puţin noroc, vei putea zări o ţestoasă cu carapace moale sau un sonui mergător (Clarias batrachus).

POPULAŢIE

432 (2008)

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie-decembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul de la Mersing sau Tanjung Gemuk, pe continent; cu avionul de la Kuala Lumpur sau Singapore.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Snorkeling şi scufundări – sunt câteva recife frumoase, cu corali multicolori şi o mulţime de peşti. Cele mai bune locuri sunt Paya, Pulau Tulai, Renggis şi Air Batang.
  • Plaja Maimuţelor şi Golful Maimuţelor – două splendide plaje de nisip galben, perfecte pentru relaxare.
  • Plimbări prin pădurea tropicală – încearcă să vezi câteva dintre diversele animale care trăiesc în ea. la la tine apă, soluţie antiinsecte şi pălărie.

TREBUIE SĂ ŞTII

Plajele din Tioman au apărut în filmul South Pacific (1958) sub numele Bali Hai.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.