insula-weh

Insula Weh

Aflată la doar 350 m în nordul Sumatrei, insula Weh, micuţă, vulcanică, înconjurată de apele Mării Andaman, este cel mai nordic punct din arhipelagul indonezian şi s-a format în Pleistocen, după o erupţie care a separat-o de continent.

Cel mai înalt punct de pe insulă este un vulcan fumarolic cu înălţimea de 617 m, dar în pădurea tropicală mai există un con de vulcan, precum şi trei zone cu vulcani noroioşi, izvoare termale şi fumarole subacvatice. În 2004, insula a fost destul de afectată de tsunami. Totuşi, de atunci s-au plantat mii de lăstari de mangrove, casele au fost reconstruite şi insula şi-a revenit.

Portul Sabang, adânc şi adăpostit, a fost staţie de aprovizionare -mai întâi pentru corăbii cu aburi olandeze, pe la 1880, apoi pentru nave comerciale. O perioadă a fost porto franco, dar guvernul i-a retras acest statut prin anii 1980, deoarece economia şi populaţia intraseră în declin. Azi, economia insulei se bazează pe cuişoare, nuci de cocos, pescuit, mobilă de ratan şi turism.

Cei care vor veni aici vor vedea că Weh este plină de farmec. Peisajele sunt frumoase, cu dealuri, stânci, peşteri şi plaje izolate, iar ecosistemul ei important a fost desemnat rezervaţie naturală, pe apă şi pe uscat. Spectaculoasele grădini de corali au fost puţin afectate, dar mai sunt ziduri subacvatice magnifice şi canioane de explorat, plus o mulţime de peştişori mici şi coloraţi, de recif, sau specii mai mari, precum peştele roşu ca focul, diavolii de mare, rechinii sau ţestoasele.

insula-weh-corali

Grădini spectaculoase de corali înconjoară insula Weh

În perioada musonului de iarnă poţi vedea aici rechini-balenă. În 2004 a fost găsit aici un exemplar din specia de rechin Megachasma pelagios, care din 1976 nu a mai fost văzut decât de douăzeci şi una de ori.

Weh este un loc liniştit, pentru că încă nu e dezvoltat. Localnicii nu văd prea mulţi străini, doar câţiva membri ai organizaţiilor non-guvernamentale din Aceh sau, câteodată, un turist mai aventuros -simplitatea şi frumuseţea naturală sunt punctele ei tari.

POPULAŢIE

25 000 (2007).

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând poate să plouă pe Weh, dar cele mai multe precipitaţii se înregistrează în perioada noiembrie-februarie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul de la Uleh-leh, nordul Sumatrei.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Lacul cu apă dulce de lângă Sabang.
  • Scufundări şi snorkeling în apele insulei.
  • Rezervaţia Forestieră Iboih.
  • Recifele de corali Grădina Mării.

TREBUIE SĂ ŞTII

Nordul Sumatrei e populat de musulmani foarte devotaţi, aşa că nu-i ofensa cu o vestimentaţie sau un comportament neadecvat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.