whale-insula

Insula Whale

În punctul în care Vietnamul se lărgeşte spre est în apele albastre ale Mării Chinei de Sud, peninsula Hon Gom, cu dunele ei virgine de nisip şi ierburi sălbatice, se încolăceşte în jurul golfului Van Phong.

În perioada aprilie-iunie, curenţii oceanici construiesc o capcană naturală pentru cantităţi uriaşe de plancton şi creveţi, invitând la odihnă şi la masă balenele albastre, caşaloţii şi rechii-balenă aflaţi în timpul migraţiei.

Insula Whale (Insula Balenă), chiar în mijloc, este locul ideal de unde poţi să le vezi. Insula Whale este în cea mai mare parte a timpului un paradis tropical obişnuit. Până în 1997 nu a fost locuită, nici acum nu are maşini sau motociclete, telefoanele mobile obişnuite nu funcţionează aici şi singurele construcţii de pe insulă sunt cele 23 de bungalouri dintre palmierii care străjuiesc o plajă perfectă. Facilităţile sunt elementare, dar turiştii vin aici pentru a se contopi cu natura.

resort-inedit-pe-insula-whale

Resort inedit pe insula Whale

Este un loc ideal pentru copii, pentru romantici incurabili, dar şi pentru scufundători experimentaţi. Snorkelingul şi scufundările îţi deschid poarta către un uimitor univers acvatic: coralii încep de la mai puţin de 30 m de bungalouri şi sunt arhipopulaţi de căluţi de mare, murene, peşti-broască, peşti-diavol, peşti-piatră, ace de mare, printre mulţi alţii pe care îi poţi vedea în apele excepţional de limpezi.

De fapt, golful Van Phong este atât de bine protejat, încât nu se pot face scufundări decât în perioada ianuarie-octombrie; locurile de scufundare de pe insula Whale sunt spectaculoase – Hon Trau Nam (Trei Regi) sunt trei vârfuri de stâncă ce ies la suprafaţa apei. La adâncimi de 20-35 m vei descoperi o lume fantastică – corali moi, galbeni, albi sau violet şi corali-evantai, camuflajul perfect pentru bancuri de peştişori de culori uimitoare.

Sau poţi să te plimbi, să înoţi, să leneveşti în hamac, uitându-te la papagali şi la vulturi-pescar, până când peştele prins în ziua aceea e pregătit, iar soarele apune în gloria lui.

POPULAŢIE

Locuiesc aici numai angajaţii staţiunii.

CÂND SĂ TE DUCI

Ianuarie-octombrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina/microbuzul de la aeroportul Nha Trang sau de la gară până la cheiurile Vangia, din Dam Mon, apoi cu barca.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Locul de scufundare White Rock – pereţii drepţi de stâncă coboară la 40 m sub luciul apei, cu vârfuri masive de corali moi şi de melci. Partea de jos e plină de corali-evantai şi arbori de coral negru, iar pe nisip se odihnesc diavoli de mare negri.
  • La adâncimea de 18 m, scufundându-te de la Bai Su, o să vezi, printre ale specii neobişnuite de nevertebrate şi peşti, rarul arici de mare Astropyga radiata, iar mai sus, pe la 10 m, o grădină pură de corali cu multe specii, tari sau moi.
  • Observarea păsărilor.
  • Apusurile uluitoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.