banda-insulele

Insulele Banda

Banda este un arhipelag îndepărtat, alcătuit din zece insule micuţe şi pline de farmec din Marea Banda, în sud-estul Ambonului. Minusculele aşchii de pământ din ocean au fost odinioară cea mai importantă sursă pentru cea mai bună nucşoară din lume; acest lucru nu le-a adus numai bogăţie şi faimă, ci şi crunte suferinţe şi dureri provocate de opresorii lor olandezi.

Azi insulele s-au revitalizat, pentru prima oară din secolul XIX, datorită industriei turistice, aflate încă la început; există speranţa că turismul va aduce o economie stabilă şi va opri depopularea.

Principala insulă din grup este Banda Neira, iar capitala ei are acelaşi nume. Bandaneira a fost dintotdeauna centrul administrativ şi se pare că olandezii se întreceau aici în construirea de clădiri mai mari şi mai frumoase. Din fericire, multe s-au păstrat, mai mult sau mai puţin intacte, iar azi este o încântare să te plimbi prin oraş. Poţi vizita fortăreţe, biserici şi câteva clădiri coloniale importante.

peste-leu

Un peşte roşu ca focul (numit şi peşte-leu) înoată prin superbul recif

Oraşul are o locaţie splendidă într-o lagună în faţa căreia se ridică conul perfect de 666 m al muntelui Gunung Api, un vulcan activ care reprezintă o ameninţare permanentă la adresa locuitorilor insulei.

Banda Besar este cea mai mare din grup; aici se produc cele mai mari cantităţi de nucşoară – şi calitatea ei este cea mai bună. Banda Besar şi celelalte insule din grup au plaje excelente şi minunate locuri de scufundare şi snorkeling.

Pe Ai şi Hatta sunt pereţi subacvatici superbi, cu peşti şi corali deosebiţi. Run are locuri impresionante de scufundare, iar Neilaka, pe care o poţi parcurge pe jos în câteva minute, este chintesenţa insulei tropicale perfecte, cu plaje imaculate şi pustii de nisip alb.

POPULAŢIE

15 000 (2001).

CÂND SĂ TE DUCI

Octombrie-martie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul de la Ambon sau Seram; cu feribotul de la Ambon, Sulawesi, insulele Kai, Papua, Timor sau Java.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Forturile din secolul XVII, Benteng Nassau şi Benteng Belgica, în Bandaneira.
  • Muzeul Bandaneira din Rumah Budaya.
  • O ascensiune pe Gunung Api, la răsărit, pentru o privelişte superbă.
  • Competiţia bărcilor în luna decembrie la Pulau Ai.
  • Moşia şi plantaţia Groot Waling de pe Banda Besar.

TREBUIE SĂ ŞTII

În 1667, Anglia s-a oferit să le dea olandezilor la schimb Noua Olandă, în care era inclusă şi insula Manhattan, pentru fabricile de zahăr din Surinam. Olandezii au refuzat, ba chiar i-au silit pe britanici să cedeze Pulau Run, câştigând astfel monopolul asupra nucşoarei.

În 1673, după ce britanicii au recucerit Noua Olandă, olandezii au fost siliţi să o cedeze definitiv. Privind în urmă, putem spune că olandezii au făcut o gravă eroare…


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.