gili-insule

Insulele Gili

Gili, trei insule tropicale idilice, se află în apele pure din largul coastelor de nord-vest ale insulei Lombok. Înconjurate de plaje cu nisip auriu şi de recife de corali cu miriade de peşti, Insulele Gili sunt locul ideal în care să faci o pauză după ce ai văzut atâtea minuni culturale în Bali sau ai obosit căţărându-te pe muntele Rinjani din Lombok.

Vino aici pentru o viaţă liniştită – e puţin trafic şi nu ai nimic de făcut, eventual poţi să înoţi, să faci snorkeling sau să stai în hamac cu o carte bună în mână.

Gili Air, cea mai apropiată de Lombok, este plată şi rurală. Autorităţile au ajutat comunitatea locală, donându-i puieţi de cocos şi mango, pentru a păstra insula verde şi atrăgătoare. Drumul de coastă care înconjoară insula poate fi parcurs cam într-o oră. Atmosfera e relaxată, dar în sezon poate fi destul de aglomerat.

gili-air

Vedere aeriană a insulei Gili Air

Gili Meno, insula din mijloc, este cea mai mică, cea mai liniştită şi cea mai slab dezvoltată, deşi se spune că aici sunt cele mai bune plaje. În partea de nord-vest este un lac (ai grijă la ţânţari) din care în sezonul secetos se extrage sare. În interiorul insulei sunt multe plantaţii de cocotieri şi case puţine – populaţia insulei e mică.

Gili Trawangan este cea mai mare dintre ele – o adevărată insulă de petrecere. Aici vin mulţi turişti, nu numai cei cu rucsacul în spate sau tineri care şi-au luat un an liber de la şcoală, ci şi singaporezi şi indonezieni mondeni – lucru care se observă şi din numărul mare de hoteluri.

Ce e frumos aici e că poţi ajunge foarte uşor de pe o insulă pe alta, şi descoperi rapid locul unde ai vrea să stai, care nu trebuie să fie acelaşi cu locul unde ai vrea să înoţi. Scufundările şi snorkelingul sunt frumoase peste tot – recifele sunt bine conservate de autorităţi. Într-o zi senină poţi vedea peste apă până la muntele Rinjani, iar apusurile sunt memorabile.

POPULAŢIE

Gili Air – 1 800;

Gili Meno – 300;

Gili Trawangan – 1 800 (2004).

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie-septembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul sau şalupa din Lombok sau Bali.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Parcul Ornitologic Taman Burung, pe Gili Meno.
  • Plimbare cu barca cu fund de sticlă.
  • Insulele văzute de pe un cal.
  • la lecţii de scufundare şi bucură-te de excelentele ape ale insulelor.

TREBUIE SĂ ŞTII

Nu uita că oamenii de aici sunt musulmani şi se simt foarte jigniţi dacă te văd prea dezbrăcat.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.