labuan

Insulele Labuan

Labuan este alcătuit dintr-o insulă mare şi şase insule mai mici, la 8 km nord-vest de Borneo şi la nord de golful Brunei. Numele vine din malaeză şi înseamnă „ancoraj” – este singurul port malaezian cu apă adâncă. Odinioară a făcut parte din Sultanatul Brunei, dar în 1846 a fost cedat britanicilor. În al Doilea Război Mondial a fost ocupat de japonezi şi în 1984 a fost retrocedat, în sfârşit, guvernului federal al Malaysiei.

Compoziţia etnică este predominant malaeză, dar există o importantă minoritate chineză şi câţiva indieni – din acest motiv are un aer cosmopolit, mai ales Bandar Labuan, principalul oraş şi port.

Poziţia lor, în mijlocul regiunii Asia-Pacific, aproape de rutele de transport, precum şi rezervele de gaze şi petrol din larg au determinat guvernul să încurajeze investiţiile străine, iar azi Labuan este port liber şi centru financiar internaţional off-shore. Ca rezultat, cumpărăturile din duty-free reprezintă o mare atracţie pentru mulţi turişti din Brunei – există chiar şi un „carnaval al cumpărăturilor”, la sfârşitul anului, care durează o lună.

Cimitirul dedicat soldaţilor aliaţi, Labuan

Cimitirul dedicat soldaţilor aliaţi, Labuan

Insula cea mai mare are 75 km2 şi este în general plată – cel mai înalt punct are 85 m deasupra nivelului mării – şi e acoperită în mare parte de vegetaţie. Nu se face prea multă agricultură – cele mai bune terenuri sunt folosite ca zone rezidenţiale şi de dezvoltare turistică sau, în sud-vest, pentru construirea de vase, pentru manufactură ori producţie de gaze şi petrol.

Labuan are şi câteva plaje bune, mai ales Pohon Batu şi Pancur Hitam. Apele limpezi şi albastre din jurul insulelor sunt ideale pentru scufundări, dar şi pentru pescuit de adâncime sau de coastă.

POPULAŢIE

96 800 (2015).

CÂND SĂ TE DUCI

lanuarie-martie, iulie şi august.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul de la Kuala Lumpur sau Brunei; cu feribotul de la Sabah, Sarawak sau Brunei.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Monumentele Memorialul de Război, Locul de Debarcare a Aliaţilor şi Parcul Capitularea Japonezilor.
  • Cimitirul în care sunt îngropaţi 3 900 de soldaţi aliaţi, administrat de comisia de război Commonwealth, cu un sector dedicat regimentului Punjab.
  • Moscheea An Nur Jamek – o splendidă lucrare cu arhitectură modernă, care a costat 11 milioane de dolari.
  • Scufundările printre epave – unul dintre cele mai bune locuri din Asia, în care sunt epave din al Doilea Război Mondial sau de după război.
  • Sporturi acvatice – anual în mai se organizează International Sea Challenge, o competiţie care are diverse probe, precum vânătoare subacvatică de comori, traversarea canalului înot, întreceri de ski-jet şi pescuit.

TREBUIE SĂ ŞTII

Primele timbre poştale din Labuan (1879) aveau obişnuitul profil al reginei Victoria, dar conţineau şi texte în chineză şi arabă.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.