langkawi-insula

Insulele Langkawi

Langkawi este numele dat unui arhipelag de circa 100 de insule din Marea Andaman, aproape de coasta malaeziană de nord. Numai două sunt locuite — Pulau Langkawi şi Pulau Tuba, insule muntoase cu junglă bogată şi plaje albe de nisip, bătute de valuri verzi.

Langkawi este tradus uneori ca „Tărâmul Vulturilor” – şi azi mai poţi vedea vulturul-pescar african cu piept alb. Totuşi, numele mai cunoscut al arhipelagului este „Insulele Legendelor”; cea mai populară dintre ele este legenda lui Mahshiri, o femeie frumoasă, acuzată pe nedrept de adulter. Se spune că a fost ucisă din acest motiv – sângele ei era alb şi ea a blestemat insula pentru şapte generaţii. Mormântul ei a rămas o atracţie turistică.

În ciuda blestemelor, Langkawi a cunoscut în ultimii ani o spectaculoasă creştere economică: în 1987 a fost desemnată zonă liberă de taxe, iar mai târziu a fost recunoscută de UNESCO drept geoparc mondial. Din această combinaţie a rezultat un număr de peste două milioane de vizitatori anual.

Câteva dintre cele mai bune hoteluri malaeziene sunt situate aici (nu e o destinaţie ieftină!), cele mai multe pe coasta de vest, la Pantai Tenghah şi Pantai Cenang, dar şi coasta de nord este dezvoltată. Cu toată creşterea turismului, principalul oraş, Kuah, îşi păstrează şi acum moştenirea – pescuitul şi viaţa relaxată.

pantai-cenang-Langkawi

Plaja de la Pantai Cenang

Politica guvernamentală de a interzice construirea de clădiri mai înalte decât palmierii este lăudabilă şi modernă. Lăsând la o parte posibilitatea de a cumpăra în regim duty-free, sporturile de apă sunt principala atracţie aici. Scufundările şi snorkelingul se fac cel mai bine în Parcul Marin Pulau Payar. Interiorul insulei are trasee de drumeţie prin junglă – una dintre cele mai vechi păduri tropicale umede din lume, în care trăiesc peste 200 de specii de păsări.

POPULAŢIE

94 800 (2010).

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu barca de la Penang, Kuala Perlis, Kuala Kedah sau din sudul Thailandei; cu avionul de la Kuala Lumpur, Georgetown, Singapore, Ipoh sau Japonia.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • O plimbare cu telefericul până în vârful muntelui Gunung Mat Cinang.
  • Lagend Lankawi Dalan Taman, în Kuah – un parc tematic de 20 ha, cu sculpturi gigantice care ilustrează câteva dintre nenumăratele legende ale insulelor.
  • Crocodile Adventure, pe coasta de nord – cea mai mare fermă de crocodili din Malaysia, în care trăiesc peste 1 500 de crocodili de apă sărată.
  • Telaga Tujuh – „cele şapte bazine”, unde poţi să aluneci peste muşchi, pe apele cascadelor, preferabil până la faleza înaltă de 90 m, unde acestea se adună într-o cascadă masivă.
  • Palatul construit în 1999 pentru filmul Anna şi regele.

TREBUIE SĂ ŞTII

Galeria Perdaria conţine o colecţie ciudată de peste 10 000 de obiecte primite în dar de fostul prim-ministru malaezian, dr. Mahathir, care a avut un rol important în promovarea arhipelagului.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.