Insulele Moluce se găsesc între Sulawesi şi Papua, având în mijloc Ambonul. Se întind de la nord la sud pe 1 000 km de apă; poarta de intrare către fabuloasele Insule ale Mirodeniilor este Ambon.
Până în secolul XVI, aceste insule erau singura sursă de nucşoară şi cuişoare, care erau la mare căutare în India, Arabia şi China; mirodeniile i-au atras şi pe exploratorii din Europa şi aşa a început colonizarea regiunii. Conduse până în 1512 de sultani, zeci de ani s-au luptat portughezii şi olandezii pentru ele; în 1660, olandezii au obţinut monopolul comercial şi în secolul care a urmat au câştigat o adevărată avere.
În 1797, insulele au fost ocupate pentru scurt timp de britanici; aceştia au luat seminţele mirodeniilor preţioase şi le-au plantat în alte colonii tropicale britanice – aşa a început declinul insulelor. În doar câţiva ani, s-au scufundat într-o obscuritate din care n-au mai ieşit decât în zilele noastre.

Apele limpezi precum cristalul din jurul Insulelor Moluce oferă condiţii minunate pentru snorkeling
Florile tropicale, tufele, bambusul, pomii fructiferi sau buruienile au o creştere atât de rapidă pe Ambon, încât ai senzaţia că se petrece chiar sub ochii tăi. Este o insulă superbă, cu dealuri domoale, munţi cu versanţi lini şi plaje străjuite de palmieri cu frunze foşnitoare, lângă ape limpezi şi verzui.
Kota Ambon, capitala regională, a pierdut multe dintre clădirile ei coloniale în al Doilea Război Mondial, dar are o locaţie magnifică, într-un golf perfect în spatele căruia sunt munţi.
Fiind o capitală, Kota Ambon este un oraş aglomerat, comercial, totuşi mic şi nepretenţios comparativ cu alte capitale. Este foarte simplu să ieşi din aglomeraţie pentru a explora restul insulei în linişte – poţi face o croazieră de scufundare pornind de pe populara plajă Namalatu, ca să vezi şi splendidul fort olandez construit în secolul XVII în Hila, pe coasta de nord, sau poţi să stai pe plaja pustie de la Honimua şi să planifici excursii la alte insule.
POPULAŢIE
368 000 (2007).
CÂND SĂ TE DUCI
Noiembrie-martie.
CUM AJUNGI ACOLO
Cu avionul din Java; cu feribotul din Java, Sulawesi sau Papua.
PUNCTE DE ATRACŢIE
- lazul sacru cu ţipari de la Waai.
- Piaţa din Paso.
- Muzeul Siwa Lima din Kota Ambon.
- Explorarea Parcului Naţional Insula Pombo şi snorkeling în apele acesteia.
TREBUIE SĂ ŞTII
Din 1999 până în 2002 au existat confruntări violente între Ambon şi locuitorii altor insule. Populaţia este împărţită aproape egal între creştini (în sud) şl musulmani (în nord). Acum s-ar părea că tulburările s-au încheiat, iar economia şi turismul sunt în creştere.
Booking.com