Insulele Redang

Sunt nouă insule în arhipelagul Redang, aflat aproape de Merang, pe coasta statului Terengganu. Pulau Redang este populară printre, turiştii malaezieni, dar şi printre cei veniţi de mai departe, iar coasta ei de est s-a dezvoltat foarte mult – a fost defrişată o pădure ca să se construiască un teren de golf.

Kampung Air (Satul de Apă) a fost construit de guvern în 1976 pentru familiile de pescari mutate din cauza construirii hotelurilor. La fel ca în satul vechi, casele sunt ridicate pe piloni, deasupra apei, şi are o populaţie de 1 200 de oameni. Cea mai mare parte a coastei de est e acum plină de staţiuni elegante.

Recifele de corali care înconjoară arhipelagul au fost incluse într-un parc marin, care încearcă să protejeze ecosistemul fragil de impactul activităţilor umane. La sosire, turiştii trebuie să plătească o taxă de conservare. Skijeturile şi schiul pe apă sunt interzise, pentru protejarea coralilor, iar în parcul marin nu au voie să pescuiască decât localnicii; în schimb, poţi face partide minunate de snorkeling şi scufundări.

gecko-tocay

Şopârla gecko pătat Tokay

În afară de perioada sezonului musonic, vizibilitatea apei este de cel puţin 20 m – la câţiva metri de plajă, poţi vedea clar corali şi peşti. Recifele, alcătuite din corali de toate formele şi culorile, sunt pline de o faună diversă – ciclide tropicale, rechini de recif, calamari, peşti roşii ca focul, peşti-fluture sau peşti-liliac. Cele mai multe locuri de scufundare sunt pe coasta de est, dar snorkeling poţi face şi pe coasta de sud sau în jurul insuliţelor Pulau Piriang şi Pulau Ekor Tibu.

POPULAŢIE

2 500 (estimare 2006).

CÂND SĂ TE DUCI

Martie-octombrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul de la Kuala Lumpur sau Singapore; cu feribotul de la Merang.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Un curs de scufundări – pe Redang poţi învăţa să faci scufundări.
  • Ţestoasele – insula este sit de conservare pentru ţestoase marine – ţestoasele verzi şi caretul depun aici ouă.
  •  Şopârle gecko de pădure – giganticul gecko pătat Tokay poate ajunge la peste 30 cm lungime.

TREBUIE SĂ ŞTII

Festivalul Candat Sotong din aprilie are şi o competiţie în cadrul căreia pescarii prind calamar cu guta ţinută în mână.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.