insulele-riau

Insulele Riau

Între coasta mlăştinoasă de est a Sumatrei şi Marea Chinei de Sud se află Insulele Riau – cam 3 000 în total. Multe nici nu au nume, sute dintre ele nu sunt locuite şi deocamdată foarte puţine au fost transformate de planul comun de dezvoltare economică adoptat de Sumatra şi Singapore.

Istoria Insulelor Riau este foarte interesantă. Fiind situate într-o poziţie importantă strategic, pe ruta cea mai scurtă dintre China şi India, insulele au fost conduse de diverşi sultani malaezieni, care, la rândul lor, au fost dominaţi mai întâi de portughezi şi apoi de olandezi. Ultimul sultanat Riau s-a stabilit pe insula Lingga, acum căzută în uitare; din cauza britanicilor, insulele au intrat în componenţa Indoneziei, şi nu a Malaysiei.

Insula Bintan este centrul administrativ al grupului, cea mai mare din arhipelag şi o destinaţie de weekend pentru singaporezi. Dacă ţărmul de nord e plin de hoteluri de lux şi terenuri de golf, coasta de est e mult mai puţin organizată; cu toate că plajele nu sunt la fel de bune, apele sunt potrivite pentru înot, iar în larg sunt câteva insule pustii care merită o vizită.

insula-bintan

Insula Bintan

În afară de plaje, există şi alte locuri de văzut, ba chiar şi un mic munte, Bintan Besar, pe care poţi urca.

Insula Batam este foarte diferită. Centru al transportului regional, a devenit o prelungire a industriei singaporeze. Aici sunt o mulţime de fabrici şi uzine, iar cei care lucrează pe insulă sunt veniţi, practic, din toate părţile. Există şi aici hoteluri şi terenuri de golf, dar clienţii sunt în general oameni de afaceri şi corporatişti în vizită.

Dacă vrei să faci o mică pauză din Singapore sau Pekanbaru, insula Penuba ar putea fi ceea ce cauţi. Are câteva plaje frumoase, nu este dezvoltată şi este ideală pentru relaxare şi pentru a face mai nimic.

POPULAŢIE

Batam – 714 000 (2006).

CÂND SĂ TE DUCI

Martie-septembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul până la Batam sau Bintan din Singapore sau Sumatra.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Insula Penyengat chiar în faţa portului din Tanjung Pinang, cel mal mare oraş-port de pe Bintan, odinioară capitala rajahilor din Riau.
  • Templul chinezesc de la Senggarang, pe Bintan.
  • Plaja Trikora, Bintan.
  • Ruinele palatului ultimului rajah şi mormintele regale de pe Lingga.

TREBUIE SĂ ŞTII

Prima carte de gramatică malaeză a fost tipărită pe insula Penyengat în 1857; pe insulă se vorbeşte şi acum malaeza clasică.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.