surin-insule

Insulele Surin

Insulele Surin sunt printre cele mai puţin vizitate din Thailanda. Un grup de cinci insule care, împreună cu apele din jur, alcătuiesc Parcul Naţional Marin Mu Ko Surin. Sunt situate în Marea Andaman, la circa 55 km de continent, la sud de graniţa maritimă cu Myanmar.

Cele două insule principale, Ko Surin Nua şi Ko Surin Tai, sunt separate printr-o strâmtoare îngustă – 200 m – pe care o poţi traversa pe jos la reflux. Celelalte insule sunt stânci cu ceva vegetaţie rară. Până la al Doilea Război Mondial nu au fost locuite, iar în 1981, când au devenit parc naţional, trăiau aici doar câteva sute de oameni, aşadar nu a fost greu să fie relocaţi.

Azi, pe Surin Nua sunt câteva persoane care administrează parcul, iar pe Surin Tai mai trăieşte semipermanent o mică comunitate de chao leh (ţigani ai mării).

Insulele sunt aproape neatinse. Sunt puţine locuri unde te poţi caza (sau unde poţi închiria un cort) şi un singur restaurant, administrat de conducerea parcului, de unde poţi închiria echipament de snorkeling şi scufundări.

Există golfuri splendide, pline de animale marine şi corali puri; insulele sunt spectaculoase, cu vârfuri care se ridică din mare la sute de metri. Sunt zone cu mangrove, păduri de plajă şi pădure tropicală bogată – toate oferă un habitat celor circa 80 de specii de animale – vulpi zburătoare, cerbi pitici, pitoni reticulaţi sau rarul porumbel Nicobar.

moken-surin

Populaţia moken din Surin face parte dintr-un trib nomad de ţigani ai mări care trăiesc în colibe construite pe piloni

În general vin aici turiştii vaselor de croazieră, pentru excursii de o zi – insulele sunt ideale pentru snorkeling şi scufundări, iar stânca Richelieu, acoperită de corali, este un important punct de atracţie, unde din când în când poţi vedea rechini-balenă.

Dacă nu te deranjează lipsa facilităţilor, aranjează-ţi o şedere pe Surin Nua şi savurează senzaţia de izolare, de apropiere de natură şi pacea perfectă, întreruptă doar de zgmotul valurilor, de vânt, de chemări de păsări şi animale.

POPULAŢIE

150 (estimare 2007).

CÂND SĂ TE DUCI

Din cauza mării agitate, parcul este deschis numai în perioada noiembrie-aprilie.

CUM AJUNGI ACOLO

Rezervând un loc pe o navă de croazieră care pleacă din Phuket sau Ranong; cu feribotul de la Khuraburi. Nu uita că intrarea în orice parc naţional thailandez se plăteşte.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Centrul de informare şi o vizită cu ghid.
  • Crescătoria de ţestoase.
  • Satul populaţiei chao leh.

TREBUIE SĂ ŞTII

Populaţia chao leh din Marea Andaman este de circa 5 000 de persoane, împărţite în cinci grupuri, fiecare cu dialectul şi cu obiceiurile lui. Ei sunt aici de sute de ani şi probabil au venit din Insulele Nicobar. Grupul de pe insula Surin se numeşte moken – sunt oameni extrem de conservatori, trăiesc de obicei în case-barcă, numite kabang; aduncă scoici şi melci pe care le dau la schimb pentru alimente de bază.

Animistă şi muzicală, populaţia moken din Surin a suferit groaznic în 2004, când tsunamiul le-a distrus bărcile, iar intervenţia celorlalţi mai mult i-a deranjat decât i-a ajutat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.