Ternate, Tidore şi Halmahera se află în Marea Molucelor, între coasta de nord-est din Sulawesi şi coasta de nord-vest din Papua, în mijlocul unui şir de insuliţe vulcanice aproape nelocuite. Halmahera este cea mai mare şi seamănă cu Sulawesi ca formă. Ternate şi Tidore sunt în vestul ei – mici şi circulare, au o populaţie mult mai numeroasă decât Halmahera, deşi ea este mai mare.
Ternate şi Tidore au fost duşmani de-a lungul timpului şi au un trecut violent. Au fost insule de cuişoare, conduse de sultani puternici. Pe la 1500, portughezii s-au stabilit pe Ternate şi, la scurt timp după ei, pe Tidore au venit spaniolii. La începutul secolului următor, controlul a fost preluat de olandezi, care au construit fortul Oranje, pe Ternate, şi au continuat jocurile politice cu alte puteri europene care semănau discordie între diverşi sultani.
Pulau Ternate este un simplu con vulcanic. Cu o înălţime de 1 721 m, vulcanul Gunung Api Gamalama a avut ultima erupţie majoră în 1840, când a distrus, practic, totul. Prin anii 1980 şi 1990 au mai fost câteva erupţii, dar în prezent vulcanul nu e considerat periculos. Oraşul Ternate este centrul administrativ pentru nordul regiunii Moluce (Maluku) şi are câteva clădiri interesante.

Vulcanul Gunung Api Gamalama
Tidore este o insulă mult mai liniştită şi mai calmă – aici se vorbeşte încă dialectul local. Dominată de propriul ei vulcan, Gunung Kiematubu, o mare parte din insulă este muntoasă şi plină de păduri. În principalul oraş de pe insulă, somnorosul Soasio, se mai pot vedea urmele fortului spaniol, iar în largul coastelor lui ar mai fi de vizitat două insule mai mici, Maitara şi Mare.
Halmahera este o insulă muntoasă, cu mulţi vulcani şi puţine drumuri. Oraşul principal, Tobelo, se află pe coasta de nord-est, iar în apele din jur sunt diverse insule pitoreşti, nelocuite, unde poţi să te joci de-a Robinson Crusoe cât vrei.
POPULAŢIE
Halmahera -162 728 (1995);
Ternate – 56 000 (1980);
Tidore – 40 000 (estimare 2000).
CUM AJUNGI ACOLO
Cu avionul din Java, Sulawesi sau Ambon până pe aeroportul din Ternate; cu feribotul din Sulawesi, Papua sau Ambon. Între insule călătoreşti cu barca.
CÂND SĂ TE DUCI
Noiembrie-martie.
PUNCTE DE ATRACŢIE
- Moscheea Sultanului, Palatul Sultanului şi muzeul din oraşul Ternate
- Arborele de cuişoare Afo, pe muntele Gamalama, despre care se spune că are 400 de ani şi că ar fi mama tuturor arborilor de azi.
- Insula Morotai, la nord-est de Halmahera, locul unei importante victorii a Aliaţilor în faţa japonezilor, în al Doilea Război Mondial. În 1973, din pădurea de aici a ieşit soldatul japonez Nakamura, ca să se predea. Nu ştia că războiul se încheiase de aproape treizeci de ani.
TREBUIE SĂ ŞTII
Halmahera are acum două mine de aur, una de cupru şi una de cobalt, toate funcţionale.