insula-trobriand

Insulele Trobriand

Cunoscut şi ca „insulele iubirii”, Trobriand este un arhipelag îndepărtat de insule joase de coral la nord-est de Papua-Noua Guinee. Sunt patru insule principale – Kiriwina, Kaileuna, Vakuta şi Kitava – şi mai multe insule mici, aproape toate înconjurate de recife pure de corali.

Insulele au fost „descoperite” de o corabie franceză în 1793 şi au primit numele căpitanului corăbiei. La începutul secolului XX, cultura localnicilor, mai apropiată de cea polineziană decât de cea melaneziană, a fost studiată în amănunt de antropologul Bronislaw Malinovski.

Malinovski a fost fascinat de societatea matriarhală de pe insulă, de cultura de igname, de schimburile de daruri şi de comportamentul sexual colorat al indigenilor – de aici şi porecla insulei. Experienţa sexuală începe din copilărie, iar adolescenţii sunt încurajaţi să ducă o viaţă sexuală activă, cu mai mulţi parteneri.

copii-participand-la-festivalul-de-pe-insula

Copii participând la festivalul de pe insulă

În această perioadă, norocoşii adolescenţi duc o viaţă dedicată plăcerilor – munca şi tabuurile nu li se impun. Când doi tineri ajung să coabiteze situaţia se poate finaliza în două feluri – fie cuplul se desparte fără niciun fel de urmări, fie cei doi se căsătoresc.

Insulele sunt fertile, iar economia se bazează pe cultura de igname – oamenii sunt mândri de grădinile lor şi au chiar şi competiţii între cultivatori. Aici există o mulţime de peşti şi de scoici – imaginează-ţi cum e să înoţi prin recif într-o noapte fără lună, privindu-i pe tineri cum se scufundă să prindă raci împlătoşaţi care vor fi copţi pe plajă şi consumaţi cu un strop de lămâie – sublim.

Flora şi fauna sunt şi ele neobişnuite, iar nivelul endemismului este ridicat. Insulele sunt acoperite de păduri tropicale joase, iar păsările sunt fabuloase – poţi vedea două specii endemice de păsări ale paradisului. Aceste insule sunt fărâme de paradis.

POPULAŢIE

12 000 (2003).

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie-noiembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul de la Port Moresby.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Să stai noaptea pe o plajă pustie, cu localnicii, ca să priveşti ţestoase marine care vin să depună ouă.
  • Să-i urmăreşti pe artizanii locali care sculptează bastoane, castroane imense şi statui – probabil aici sunt cei mai buni sculptori din PNG.
  • Să înoţi şi să faci snorkeling printre recifele splendide din marea extraordinar de albastră.
  • Să explorezi iazuri cu apă dulce, peşteri de calcar, izvoare termale, bazine de noroi şi gheizere.

TREBUIE SĂ ŞTII

Sărutul Trobriand este descris astfel: cei doi stau pe o saltea, îmbrăţişaţi, apoi îşi smulg unul altuia pâr din cap, cu mâinile, şi gene, cu buzele. Insularii consideră că e frumos să ai gene scurte! Dar ai grijă, o relaţie dintre un străin şi un localnic nu e bine văzută.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.