si-phan-don

Si Phan Don

Departe, în sudul Laosului, fluviul Mekong se desface şi ajunge la lăţimea lui maximă, 14 km – aici se găseşte un arhipelag de stânci, fâşii de nisip, insuliţe şi insule cunoscute drept Si Phan Don, Cele Patru Mii de Insule.

Trei dintre insule au populaţia permanentă şi primesc o mulţime de turişti. Deşi rămâne o parte aproape neschimbată şi virgină din Laos, posibilitatea de a trece graniţa din Cambodgia va aduce aici tot mai mulţi turişti şi vor fi şi alte insule pe care vei putea sta. Desigur, cea mai mare importanţă o are fluviul Mekong, deoarece le asigură localnicilor principala sursă de proteine, peştele, dar şi pentru că apele lui bogate în aluviuni fertilizează terenul.

Don Khon este cea mai mare şi cea mai dezvoltată dintre cele trei insule, are două sate mari şi mai multe aşezări micuţe pe malurile fluviului, toate legate printr-un drum de coastă. Interiorul insulei este teren cultivabil, mai ales cu orez, dar sunt aici şi câteva temple budiste străvechi, chiar din secolul VII.

si-phan-don-barca

Plimbare cu barca prin Si Phan Don

Cel mai interesant este, poate, Wat Phou Khao Kaew, cu sculpturile lui birmaneze din lemn şi o frumoasă stupă din cărămidă, uşor dărăpănată. Don Khon şi Don Det sunt legate printr-un pod şi sunt atât de mici încât le poţi explora pe jos. Don Khon are o viaţă rurală autentică, iar Don Det tinde să devină preferata amatorilor de drumeţii cu rucsacul în spate.

Sunt frumoase şi pitoreşti, perfecte ca nişte cărţi poştale. Frunze de palmieri umbresc drumurile; din loc în loc o să dai peste o veche casă colonială franceză, împodobită cu flori de plumeria, sau o să vezi o barcă în care călătoresc călugări în robe portocalii şi cu umbreluţe care să îi apere de soare. Înoată în fluviu, bălăceşte-te în cascade, stai într-o pensiune simplă, dar fermecătoare.

POPULAŢIE

1 800 (estimare).

CÂND SĂ TE DUCI

Noiembrie-februarie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Pakse, apoi cu maşina sau cu barca pe râu de la Pakse sau Champasak; cu maşina din Cambodgia.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Întrecerea cu bărci din decembrie, pe Don Khon.
  • Cataractele de la Somphamit, din apropiere de Don Khon.
  • O plimbare cu barca în jurul insulei – poate reuşeşti să vezi un delfin Irrawaddy.

TREBUIE SĂ ŞTII

Şansele cele mai mari de a vedea un delfin alb Irrawaddy le ai în aprilie şi mai, dar azi sunt extrem de rari. Dacă vezi vreunul, să anunţi.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.