bermuda-insula

Insulele Bermude

Cele 180 de insule şi insuliţe de coral din Bermude se află la 1 050 km în largul coastelor Cape Hatteras, Carolina de Nord, în mijlocul Atlanticului. Ele formează efectiv o singură insulă, fiind unite prin străzi, poduri şi alte construcţii datorate celor 350 de ani de istorie şi guvernare stabilă şi continuă.

„Descoperită” de spaniolul Juan de Bermudez în 1511, în 1609 insula a fost colonizată de britanicii eşuaţi aici pe când se îndreptau spre Virginia şi, până azi, datorită voinţei localnicilor, a rămas teritoriu dependent de Marea Britanie.

Obiceiurile şi cultura britanică se văd peste tot, deşi ţinuta formală a locuitorilor, cu sacou şi cravată, este o versiune a ţinutei aristocratice britanice pe care patria-mamă nu a cunoscut-o decât din literatură sau din colonii.

Majoritatea vizitatorilor consideră ceaiul de la ora cinci, uniformele britanice de poliţie şi manierele de aici semnele unei epoci liniştite şi de mult apuse. Dar ele ascund o autoritate de fier care protejează bogăţia şi intimitatea instituţiilor financiare şi pe nenumăraţii oameni celebri care numesc Bermuda cea prietenoasă cu impozitele „casă“.

flatts-satul

Satul Flatts

Intră în joc şi vei descoperi unul dintre locurile cele mai fermecătoare, mai frumoase şi mai fascinante din punct de vedere istoric. În Bermude sunt plaje din coral alb sau roz, vreo 30 de golfuleţe şi fâşii de nisip care au în spate faleze stâncoase, livezi de măslini, pâlcuri de casuarina şi cedri de Bermude şi palmieri. Orăşelele şi satele îşi proiectează albeaţa sau pastelul colonial pe verdele pur al grădinilor şi terenurilor îngrijite de golf, iar drumurile sunt străjuite de tufe uriaşe de hibiscus, leandru sau zorele.

Străzile întortocheate din St. George, capitala insulelor până în 1851, trec printre zidurile nenumăratelor fortificaţii militare şi navale bine păstrate, ca şi casele sau magazinele care arată la fel ca atunci când au fost construite, din 1615 şi până la mijlocul secolului XIX. Autenticitatea zonei a făcut-o să intre în Patrimoniul Mondial UNESCO. Este o insulă cu istorie vie, cu plăceri moderne şi climă perfectă.

POPULAŢIE

65 000 (2013).

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie-octombrie este cea mai aglomerată perioadă, dar ideală pentru sporturi acvatice, oameni şi divertisment; în perioada noiembrie-martie multe servicii de diving sau navigare sunt suspendate, dar este o căldură plăcută, mai multă linişte şi cu 40% mai ieftin.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul, închiriat sau nu; cu un iaht particular sau un vapor de linie până la Hamilton sau St. George.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • The Keep, pe insula ireland North, unul dintre cele mai mari forturi din Bermude, unde acum se află Maritime Museum în Royal Naval Dockyard.
  • Ameţitor de parfumata grădină botanică de 14,5 ha din Paget Parish, care l-a inspirat pe John Lennon.
  • Sistemul subteran de râuri şi lacuri mareice din Crystal Caves, în Hamilton Parish.
  • Forturile din secolele XVII şi XVIII care înconjoară păduri de cedru, golful perfect şi malurile stâncoase ale Achilles Bay.
  • Scaunul de pedeapsă din secolul XVIII de pe insula Ordnance şi macheta corăbiei de lemn cu pânze Deliverance, din 1610.
  • Confederate Museum, care vorbeşte despre rolul jucat de insule în timpul Războiului Civil American, când au făcut rost de arme şi provizii de la europeni la schimb cu bumbac din statele sudice.

TREBUIE SĂ ŞTII

Shakespeare a scris Furtuna după ce a citit o relatare a primilor colonişti naufragiaţi aici în 1609. În piesa lui, el vorbeşte despre „depărtatele Bermude / Ce-s încă tulburate”, dar le plasează în Italia.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.