cat-insula

Cat Island

Situată între Eleuthera şi Long Island, insula Cat este a şasea – ca mărime din Bahamas, cu 77 km lungime şi 2-7 km lăţime. Spre deosebire de alte insule din arhipelag, insula Cat este mult mai deschisă turismului, în ciuda celor 97 km de plaje cu nisip roz şi alb care o înconjoară.

Este una dintre cele mai frumoase şi mai luxuriante insule din Bahamas. De pe falezele ei înalte ai o privelişte fantastică a coastelor împădurite din muntele Alvernia. Acesta este cel mai înalt punct de pe insulă, dar şi din Bahamas, cu toate că vârful său se află la numai 63 m deasupra nivelului mării.

În vârful muntelui Alvernia se află mănăstirea medievală Hermitage, construită din piatră de calcar de părintele Jerome, un călugăr penitent, ca loc de meditaţie.

cat-island-plaja

Plajă cu nisip roz pe insula Cat

Sunt două teorii legate de numele insulei. Unii spun că ar fi numită după Arthur Catt, celebrul căpitan britanic, alţii spun numele el ar proveni de la haitele de pisici sălbatice pe care englezii le-au găsit aici în secolul XVII. Se mai spune că pisicile sunt descendentele celor lăsate în urmă de primii colonişti spanioli care au trecut pe aici când se duceau să caute aur în America de Sud.

Prima aşezare permanentă pe insula Cat a fost întemeiată în 1783 de cultivatori de bumbac care au adus bogăţie pe insula. Acum vilele lor dărăpănate şi satele de sclavi de pe lângă ele se iţesc printre flori şi ierburi tropicale. Una dintre aceste plantaţii a fost la Port Howe, un sat frumos despre care se spune că ar fi fost construit de energicul colonel Andrew Deveaux, care a smuls Nassau din mâna spaniolilor.

Mulţi dintre urmaşii primilor colonişti sunt şi acum pe insulă, inclusiv actorul Sidney Poitiers, care şi-a petrecut tinereţea în Arthur’s Town şi mai târziu s-a stabilit aici.

Poate că odinioară plantaţiile de bumbac au adus bani pe insulă, acum însă agricultura specifică este de subzistenţă. Mulţi adună coajă de cascarilla (Croton eluteria) pe care o trimit în Italia unde este folosită ca ingredient în medicamente, parfumuri şi Campari.

O mare parte din folclorul din Bahamas provine de pe insula Cat. După tradiţie, când ultimul membru al unei generaţii moare, casa lui este lăsată pustie, astfel încât sufletul să locuiască în ea.

Rudele decedatului adună pietre din acel loc să facă o altă casă. În nordul insulei sunt şi acum oameni care pun pe acoperişul casei fuse, ca să fie protejaţi de rău.

POPULAŢIE

1 647(2000).

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul de la Fort Lauderdaie sau din altă insulă din Bahamas, ori cu vaporul de poştă de la Nassau până pe insula New Providence.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Hermitage – o mănăstire medievală de pe muntele Alvernia, cel mai înalt punct din Bahamas.
  • Fabuloasele întinderi de nisip alab şi roz.
  • Snorkeling şi scufundări în apele limpezi.
  • Casele dărâmate ale vechilor cultivatori de bumbac, ca o nostalgie a trecutului.

TREBUIE SĂ ŞTII

Se spune că aici ar fi ajuns prima oară Columb când căuta Lumea Nouă.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.