barbados-insula

Insula Barbados

Barbados se află la 160 km est de cel mai apropiat vecin al ei, departe de brutalele rivalităţi coloniale ale istoriei Caraibelor, supusă de 350 de ani autorităţii britanice. Porecla ei de Mica Anglie se datorează doar poleielii de obiceiuri şi maniere care abia pot deghiza esenţa vest-indiană a insulei.

Dacă treci de capcanele turismului de masă, o să descoperi o cultură clasică alcătuită din calipso, soca-samba, fructul copacului de pâine, peşti zburători şi 1 600 de magazine unde se vinde rom, în care vei putea vedea limpede caracteristicile şi bizareriile bajan.

Amestecul plăcut al aromelor locale, familiar şi exotic, a făcut din Barbados cea mai populară destinaţie din estul Caraibelor.

Barbados este dens populată şi intens dezvoltată. Ca să vezi ce e mai frumos pe insulă, trebuie să faci un oarecare efort, dar răsplata poate fi stupefiantă.

speightstown-strada

Strada viu colorată în Speightstown

Dacă ai curiozitatea să participi la o conversaţie într-o cârciumă rurală (de cele mai multe ori o magherniţă dărăpănată şi viu colorată), o să plonjezi direct în istoriile orale bajan, care o să-ţi aducă în faţă secolele de piraterie, aventuri coloniale, sclavie, negoţ cu zahăr şi predicţii locale legate de viitorul de bancă offshore al insulei.

S-ar putea să ajungi să „te mişti puţin” (să dansezi). Du-te prin lloletown sau Speightstovvn, ori prin satele din Scotland District, unde păduri de mahon vechi de 300 de ani stau cocoţate pe stânci şi se uită în jos spre sălbăticia pietroasă a plajei Bathsheba, unde Atlanticul se agită şi îngrozeşte surferii. Nu poţi să faci nimic pe Barbados, cel mai bine e să stai de vorbă cu localnicii.

POPULAŢIE

284 644 (2013).

CÂND SĂ TE DUCI

Noiembrie-august. Du-te în iulie, când se ţine “Crop Over”, concurs de muzică şi de activităţi tradiţionale, sau la parada de costume din Kadooment Day, organizată în prima zi de luni din august.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul aproape de oriunde, Barbados este principalul punct de sosire pentru estul Caralbelor.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Flora marină care se unduieşte în curenţii apelor în peştera Animal Flower (St. Lucy).
  • Clădirea iacobină de un albastru pur, din 1660, St. Nicholas Abbey (St. Peter).
  • “Strălucirea verde” a apusului tropical, pe care poţi s-o prinzi oriunde pe fabuloasele plaje de coastă din vest.
  • Circuitul Mount Gay Rum Tour în Bridge-town, acolo unde se găseşte o distilerie de 300 de ani (cea mai veche din lume).
  • Maimuţele din pădurea tropicală Welchman Hali Gully (St. Thomas).
  • Un meci de cricket – pe plajă sau la Kensington Oval, Bridgetown.

TREBUIE SĂ ŞTII

E jignitor să te îmbraci în haine de camuflaj. Se întâmplă frecvent ca unii să ajungă la aeroport venind din Antigua, să zicem, cu trei-patru raci împlătoşaţi vii agăţaţi de sfoară.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.