Insula Dominica

Cu 45 km lungime şi 25 km lăţime, Dominica este cea mai muntoasă dintre insulele vulcanice ale Antilelor. Morne Diablotin (1 447 m) şi Morne Trois Pitons (1 400 m) sunt cele mai înalte vârfuri, care atrag aici cele mai mari cantităţi de precipitaţii din insule.

Dominica are o pădure tropicală fabuloasă, plină de torenţi năvalnici, cascade şi căderi vertiginoase de apă. Prin universul acesta verde-închis, prin care pătrund panglici strălucitoare de soare care luminează văi frumoase, în care strălucesc în nenumărate culori orhidee, hibiscus şi bougainvillea, ţâşnesc petele albastre, roşii şi galbene ale splendidelor păsări emblematice din insulă – inclusiv rarul papagal sisserou.

Extraordinara viaţă sălbatică datorează mult reliefului neobişnuit: lacuri de crater cu apă rece şi dulce, precum Emerald Pool, aflat la 24 km de capitala Roseau, stau alături de fumarole aburinde şi bazine naturale de apă fierbinte.

Vegetaţia luxuriantă în pădurea tropicală oceanică

Insula este diferită şi cultural de vecinele ei. A fost mai întâi franceză, apoi britanică, dar caraibii, locuitorii ei originari, au încercat întotdeauna să coexiste cu stăpânii lor coloniali, iar în 1903 au reuşit să obţină în proprietate un teritoriu de 1 497 ha în nordul insulei, unde 3 000 de caraibi trăiesc şi azi.

Ei numesc insula Waitikubuli şi multe sate poartă nume date de ei. Mai departe de coastă vei auzi mai mult dialectul lor creol decât engleza, limba oficială.

Pe cât de sus se înalţă prin munţii ei, pe atât de mult coboară în adâncimea oceanului. Acelaşi spirit aventuros care face din insulă o destinaţie îndrăgită de pasionaţii de sporturi extreme (rafting, tubing sau zbor cu parapanta) îi aduce aici şi pe scufundători – recifele sunt ziduri splendide pline de culoare şi de viaţă, pline de rarităţi marine.

Este şi un loc ideal pentru observarea balenelor, mai ales în interiorul rezervaţiei marine din zona Scott’s Head şi Soufriere, în capătul sud-vestic. Se adaugă şi viaţa de noapte – pentru Dominica nu îţi trebuie decât energie.

POPULAŢIE

72 324 (2016)

CÂND SĂ TE DUCI

În interiorul insulei plouă de şase ori mai mult decât pe coastă, aşa că ar fi bine să vii în sezonul secetos, ianuarie-iunie. Cea mai umedă perioadă este august-octombrie, dar festivalul World Creole Music are loc de la sfârşitul lui octombrie până în noiembrie

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul, via San juan, Antigua, Barbados sau Santa Lucia până la Melville Hall, în nord-est (aeroport internaţional) sau la Canefield/Roseau (aeroport insular). Cu barca sau cu feribotul L’Express Des Iles de la Guadelupa, Martnica sau Santa Lucia.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Roseau Museum, în vechiul oficiu poştal, şi în spatele Old Market, acolo unde odinioară se vindeau sclavii şi unde acum se vând obiecte de artizanat.
  • „Autobuzul strivit”, în grădina botanică – o dovadă a forţei cu care în 1979 a lovit uraganul David şi a puterii de regenerare a naturii (copacul încă mai creşte prin plafonul autobuzului).
  • Champagne – o regiune vastă în apropierea satului de pescari Pointe Michel, unde activitatea vulcanică face să bolborosească apele oceanului.
  • Parcul Naţional Morne Trois Pitons, cu 6 880 ha pe care poţi admira neîntrecuta pădure tropicală oceanică a insulei.
  • The Boiling Lake – un uriaş crater-fumarolă de 63 m cu ochiuri de apă bolborositoare, între pădurile verzi din munte. Cel mal mare din lume.

TREBUIE SĂ ŞTII

E ilegal să cumperi sau să vinzi coral.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.