insula-eleuthera

Insula Eleuthera

Eleuthera înseamnă „libertate” în limba greacă; şi în căutarea libertăţii religioase a fost accidental colonizată insula în 1648 de către căpitanul William Sayles şi un grup de puritani din Bermude.

Aventurierii naufragiaţi au găsit aici un paradis de linişte, l-au curăţat de populaţia indigenă, indienii lucayan, luaţi de negustorii spanioli de sclavi, şi şi-au construit rapid nişte aşezări de-a lungul celor 145 km de coastă cu golfuri şi porturi naturale.

Aici se găsesc cele mai vechi şi cele mai frumoase aşezări din Bahamas. Case vernil, albastre, roz şi galbene cu garduri albe de scânduri şi zăbrele de fier forjat se înghesuie pe cheiurile de piatră; kilometri întregi de plaje cu nisip alb şi roz strălucesc până departe, iar în spatele şirului de palmieri de pe mal se întind alte zeci de kilometri de plantaţii bogate de ananas, ferme de fructe şi legume.

eleuthera-plaja

Plajă idilică pe Eleuthera

Dar cât pare de lungă, Eleuthera nu are mai mult de 3,5 km lăţime -la Glass Window Bridge, un pod care a fost construit pe locul unei vechi arcade naturale de piatră, distanţa dintre canalul Exuma şi apele agitate ale Atlanticului ajunge la numai 32 m.

Geologia complexă face Eleuthera să aibă câteva dintre cele mai bune locuri pentru scufundări, cum ar fi Blue Hole, Train Wreck, Devirs Backbone şi faimoasa Current Cut. Poate că preferi să prinzi peşte cu solzi de argint în ape mici sau să te avânţi în pescuirea de biban de mare sau baracudă – oricare ar fi preferinţa ta, vei reveni la Eleuthera datorită frumuseţii ei naturale şi a liniştii de aici.

Din fericire, aici lipsesc magazinele, jocurile de noroc şi parcurile de distracţii. Chiar şi Dunmore Town, pe Harbour Island, la est, unde se adună celebrităţile, culmea şicului de Bahamas (arhitectul personal al lui Versace a refăcut locul care deja era numit „cea mai luxuriantă plajă din lume”), este plin de calmul şi graţia care sunt atuurile insulei Eleuthera.

POPULAŢIE

9 000 (2005)

CÂND SĂ TE DUCI

Octombrie-iunie. Du-te să vezi Pineapple Festival, care durează patru zile, sau Junkanoo Party. care se organizează tn primul weekend din iunie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul, prin Miami sau Nassau, cu feribotul de la Fort Lauderdale sau cu vaporul săptămânal de poştă Out islands.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Satul de pescari Spanish Wells, pe coasta de nord, acolo unde au naufragiat galioanele spaniole şi unde localnicii sunt descendenţii direcţi ai coloniştilor originali din Eleuthera.
  • Hill steps în Dunmore Town, un tunel subteran săpat de deţinuţi în secolul XVIII, din golf către o casă din apropiere, folosit ulterior de contrabandiştii cu rom în anii Prohibiţiei.
  • Splendida boltă lungă de 1,5 km a peşterii Hatchet Bay.
  • Pescuitul de pălămidă cu spini în „pungă”, între Chub Cay şl The Joulters.

TREBUIE SĂ ŞTII

În limba insularilor, insula poartă numele Citagoo.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.