insula-grenada

Insula Grenada

Plină de păduri tropicale, munţi stâncoşi, arbori mirositori, flori tropicale rare, un caleidoscop de păsări, râuri tumultuoase, cascade, plaje cu nisip alb şi fin ca zahărul, golfuri izolate, lacuri de munte cu ape limpezi precum cristalul, sate pitoreşti, o istorie vie şi o cultură locală unică, Grenada este şi cea mai frumoasă dintre insulele Caraibelor şi cea mai fermecătoare.

Este o încântare alcătuită din bogăţie a naturii şi căldură umană, aşadar o comoară rară.

St. George’s, capitala, e aşezată în jurul unui port natural, iar clădirile ei colorate pastel, cu ţigle roşii, amintesc de un oraş francez. Oraşul este dominat de turnul gotic al catedralei construite în 1818; acesta, împreună cu clădirile publice georgiene de pe Church Street (construite de britanici între 1780-1801), confirmă caracterul european al oraşului.

Dar sufletul lui îl vei găsi în hărmălaia, culoarea şi zgomotul din Market Square, care timp de 200 de ani a fost creuzetul în care s-a format Grenada post-colonială, postsclavagistă, afro-caraibiană şi vest-indiană, generoasă şi politicoasă.

brimstone-fortareata

Ruinele fortăreţei Brimstone Hill, deasupra Mării Caraibilor

Abia de curând (de când SUA au invadat pieţele libere, în 1983) preferinţa obişnuită a grenadezilor pentru calitate a început să fie ameninţată de un proces de dezvoltare asemănător celui care a distrus Barbados.

Grand Anse, celebra plajă a insulei, de circa 4 km, riscă să fie cotropită. Din fericire, relaxaţii şi toleranţii grenadezi au găsit o modalitate de a-i respinge pe nedoriţi, aşa că acum jumătate din insulă este parc naţional, iar planurile de dezvoltare sunt riguros controlate.

Şansa istorică a făcut-o să devină Insula Mirodeniilor – nucşoară, cuişoare, ghimbir, scorţişoară şi cacao -, şi nu o altă plantaţie gigantică de zahăr. Aceste „industrii” aduc un plus aromatic celorlaltor perfecţiuni ale insulei. Cea mai fermecătoare calitate a grenadezilor este felul în care te primesc ca pe un oaspete de onoare.

POPULAŢIE

109 590 (2012).

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând. Carnavalul, cel mai mare eveniment de pe insulă, are loc în august. Spice Island Billfish Tournament e în ianuarie şi Grenada Sailing Festival e în februarie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul, via Barbados, Puerto Rico sau Trinidad. Cu vaporul până în portul Carenage din St. George’s, vechi de 300 de ani.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Panorama văzută de pe zidurile dărăpănate ale fortului George (1710); tunurile sale, din epoca napoleoneană, încă mai trag salve.
  • Curcubeul colorat al pădurii tropicale – păsări, animale, orhidee rare, ferigi, mahon, uriaşi arbori de cauciuc din Grand Etang Lake Reserve.
  • Cascada triplă Concord, în apropierea pădurii de tek de pe muntele Fedon’s, unde îşi instalase tabără Julien Fedon, cel care a organizat revolta sclavilor împotriva britanicilor în anul 1765.
  • Parcul Naţional Levera, cea mai pitorească zonă de coastă din Grenada, unde se găsesc recife de corali, mlaştini cu mangrove, o lagună plină de păsări sălbatice, plaje ca în fotografii şi crescătorii de ţestoase.

Pieţele de sâmbătă dimineaţa din St George’s şi Grenville sau oricare târg, bâlci sau piaţă unde poţi sta de vorbă sau poţi ciocni un pahar de rom.

TREBUIE SĂ ŞTII

Carnacou, celebră pentru satele sale vest-indiene autentice şi pentru recifele neatinse, este una dintre micile insule puţin dezvoltate care alcătuiesc Grenada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.