I se spune „Fluturele”, după forma pe care o au principalele două insule, dar Guadelupa este un miniarhipelag cu mari contraste. Insulele exterioare, Marie-Galante, La Desirade şi Les Saintes, sunt nedezvoltate, pline de vestigii dărăpănate care amintesc de trecutul de plantaţii de zahăr.
Golfurile lor liniştite sunt apreciate în special pentru intimitatea pe care o oferă şi pentru proximitatea de recife spectaculoase, făcute celebre de Jacques Cousteau.
Grande-Terre, aripa de est a „fluturelui”, este în general plată, un platou de calcar ideal pentru uriaşele plantaţii de zahăr care i-au adus prosperitatea. În cel mai estic punct al său, St. Frangois, o să găseşti Pte des Chateaux, o îngrămădire de stânci şi bolovani care seamănă cu nişte castele şi care ascunde cu grijă singura plajă de nudişti din Guadelupa.
În sud, frumuseţea St. Anne este umbrită în timpul zilei de hărmălaia cursurilor de salsa. Noaptea, ritmurile muzicii şi acţiunea se transferă în cluburile şi barurile din Gosier, Abymes şi Pointe-â-Pitre, capitala economică a insulelor, un oraş provincial la fel ca oricare altul din Franţa.
Guadelupa le oferă vizitatorilor o atmosferă autentic vest-indiană în zona ei metropolitană, mai ales la Basse-Terre, cea mai mare dintre insule, cu capitala administrativă în oraşul omonim. Inima insulei este un parc naţional cu munţi acoperiţi de pădure tropicală, plini de orhidee.

Terre-de-Haut, pe Les Saintes
Rte de la Traversee şerpuieşte printre liziere întinse de bambus, mahoni înalţi, arbori de cauciuc, heliconia şi ghimbir până către vârful vulcanului adormit Soufriere. Pe unul dintre versanţii acestuia poţi face o drumeţie spre Cascade des Ecrevisses.
Apoi întoarce-te la teribila viaţă de noapte de pe coastă – dacă nu te impresionează ritmul bubuitor de zouk, atunci stridentul biguine, un instrument vest-african/creol, ceva între clarinet şi trombon, o va face sigur.
POPULAŢIE
405 739 (2013)
CUM AJUNGI ACOLO
Cu avionul de la Paris sau Miarm până la Pointe-â-Pitre, sau prin San Juan, Martinica ori Barbados. Cu un feribot interinsular sau cu o barcă închiriată de pe insulele din jur.
CÂND SĂ TE DUCI
Oricând. Du-te cu ocazia Fete des Cuisiniâres, în august, o nirvana culinară, sărbătoare a creolilor francezi, cu muzică, parade şi mâncăruri spectaculoase.
PUNCTE DE ATRACŢIE
- Porte d’Enfer, o panoramă extraordinară, cu marea printre recife la Anse Bertrand, unde falezele erup prin Souffleurs – gheizere amplificate de puterea mării.
- Snorkeling şi scufundări în Rezervaţia Marină Cousteau, în jurul Insuliţelor Pigeon.
- Cele trei cascade Chutes du Carbet, cele mai înalte din Caraibe, pe Basse-Terre.
- Vorbăria, muzica şi priveliştile care trec prin faţa ferestrelor unui autobuz local. Cluburile şi barurile din zonă, unde combinaţia de punch „ti”, salsa, merengue, R&B şi zouk te va vindeca de nostalgia vieţii urbane.
TREBUIE SĂ ŞTII
Romul este considerat o artă şi face parte integrantă din viaţa insulelor. Fiind un departament francez de peste mări, moneda de aici este euro.