insula-martinica

Insula Martinica

Şicul creol al insulei Martinica este o minune a Caraibelor. Fiind departament francez, insula are toate avantajele zonei nord-europene cu monedă euro, plus strălucirea multicoloră a muzicii şi a cultura vest-indiene. E un amestec îmbătător şi fascinant.

Partea proastă o reprezintă subdezvoltarea şi supraaglomerarea care te pot dezamăgi; dar după o zi sau două, atmosfera contagioasă şi acel elan pur al insulei te vor captiva.

Martinica are munţi, râuri, păduri şi platouri pline de flori – toate cu o istorie de peste 350 de ani, cu poveştile cu piraţi din recifele, golfurile şi fâşiile ei albe de nisip. Fort de France se găsesşte într-unul dintre cele mai fermecătoare golfuleţe din lume.

Mergi spre nord, pe Route de la Trace, care porneşte din mijlocul câmpiei Lamentin şi trece prin legendara pădure tropicală aflată de o parte şi de alta a vulcanului adormit Mt. Pelee (1 400 m) şi a fratelui său, Mt. Carbet.

st-henri-anse-d-arlet

Biserica St. Henri Anse d’Arlet se înalţă deasupra plajei din Martinica

În apropiere, la Case-Pilote, vei vedea o biserică iezuită în stil rococo, din secolul XVII, cea mai veche de pe insulă, şi cea mai bine întreţinută plantaţie, unde acum casa proprietarului este Musee de la Banane, iar colibele creole sunt magazinaşe de artizanat.

Tot aici, la St. Marie et Macouba, cocoţate pe o faleză deasupra Atlanticului, se află câteva dintre cele mai faimoase distilerii de rom din Martinica (romul local este în general cam de două ori mai tare decât pe alte insule).

Peninsula Caravelle este deosebit de frumoasă la Baie du Trasor şi Château Dubuc. Mai la sud, de pe dealurile de deasupra golfului Le Vauclin, înconjurat de golfuleţe izolate şi limbi de nisip care se întind spre mare – un punct de atracţie pentru pasionaţii de iahturi -poţi vedea flota pescarilor întorcându-se din larg.

POPULAŢIE

385 551 (2013)

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând. În februarie-martie pentru cinci zile fierbinţi de Mardi Gras.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul de la Miami, Puerto Rico sau Paris; de la New York sau Londra, via Antigua, St Lucia sau Barbados.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • La Pagerie (Trois-llets), locul unde în 1763 s-a născut Josephine, împărăteasa lui Napoleon. Grădina este o nebunie de plumeria şi hibiscus. Muzeul deţine scrisori pline de pasiune.
  • Ruinele oraşului St. Pierre, numit odinioară Parisul Indiilor de Vest; fosta capitală organizează anual în luna mai un festival de jazz care comemorează distrugerea lui, cauzată de erupţia vulcanului Mt Pelee în 1902.
  • Stânca Diamant, o culme de piatră în mijlocul apelor, care în 1804 se afla în posesia britanicilor şi pe care Royal Navy o considera „navă de război înarmată”.
  • Musee Gauguin la Le Carbet, acolo unde pictorul a trăit şi unde Columb a debarcat în 1502.
  • Les Gorges de la Falaise – urmează cărarea plină de flori „Les Ombrages” până la cascade.
  • Plajele perfecte de la Salines, în capătul sudic al insulei.

TREBUIE SĂ ŞTII

În 1658, la Fonds St. Jacques, călugării dominicani au pus bazele plantaţiei care acum e cea mai bine întreţinută din Martinica. Tot aici, în perioada 1693-1705, fratele Labat (explorator, soldat şi preot) a revoluţionat procesul de distilare a romului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.