insula-nevis

Insula Nevis

Micuţă, domoală şi de o frumuseţe senină, dominată de conul vulcanic masiv ale cărui pante line coboară spre şesurile verzi şi luminoase străjuite de palmieri înalţi, Nevis este o insulă plină de clădiri de piatră şi case de plantatori care amintesc de graţia şi de fineţea vechilor Indii de Vest.

Mai frumoasă şi mai greu accesibilă decât sora ei, St. Kitts, insula Nevis are pretenţia, pe bună dreptate, că reprezintă romantismul epocii vârstei elegante a Indiilor de Vest.

Din secolul XVII conacele opulente ale cultivatorilor de zahăr au fost punctul de întâlnire a elitei europene, aşa cum s-a întâmplat şi în alte insule.

În Charlestown te poţi plimba printre biserici, poduri, fortificaţii şi case cu balcoane de lemn şi muluri decorative, la fel ca atunci când Horatio Nelson a întâlnit-o pe Fanny Nisbet, de pe plantaţia Montpelier, cu care s-a căsătorit în 1787 (semnăturile lor există şi azi în registrul bisericii Fig Tree).

moara-de-zahar-montpelier-plantation-inn

Rămăşiţele unei vechi mori de zahăr la Montpelier Plantation Inn

Nevis are tot ce ţi-ai putea dori – plaje, păduri, o exuberantă floră şi faună, dar la o scară mai mică. Plimbă-te pe drumul care leagă Golden Rock Plantation până spre capătul nordic al insulei.

Vei trece pe lângă o trupă de maimuţe vervet care sunt căţărate pe crengile verzi ale pădurii exotice, vei urca pante şi vei coborî în râpe printre fructe şi flori silvestre. Panorama insulelor din apropiere, din mijlocul vastelor întinderi de apă, sub orizontul fără sfârşit, se modifică mereu; în interiorul insulei îţi dai seama că aici nu există turism de masă.

Nici măcar la singurul hotel adevărat nu vei auzi bâzâitul ski-jeturilor; vizitatorii stau în vile frumoase sau pe plantaţii vechi şi ascultă respiraţia insulei, nu la difuzoare.

Dar chiar cu mai puţine aparate electronice şi delir, pe Nevis te poţi distra la fel ca oriunde, dar cu un fel de farmec relaxant şi cu o fineţe absolut încântătoare.

POPULAŢIE

11 108 (2011)

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând. Este mult mult mai ieftin în perioada martie-noiembrie. În afara “sezonului” nordic de iarnă.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul, via Antigua sau St. Kitts; cu feribotul de la St Kitts, care face şase curse pe zi.

PUNCTE DE ATRACŢIE

Pelicanii şi pescarii de pe plaja Pinney’s (5 km), pe coasta de vest.

Bazinele cu apă caldă de la Bath Hotel & Spring House, construit în 1778 (restaurat recent după avariile suferite din cauza uraganului şi redeschis ca hotel, cu acces liber la băile “tămăduitoare”).

The New River Estate este ultima distilerie comercială care produce rom; aici vei vedea o maşinărie imensă, un perete de zahăr lichid, o casă superbă şi hornuri.

Turnul morii de vânt (unul dintre cele mai frumoase de pe Nevis), dependinţe, bucătăria şi casa în care se găsea moara de zahăr în secolul XVIII – Coconut Walk Estate.

O plimbare cu trăsura în zona istorică a insulei, Gingerland. Vei vedea viaţa autentic vest-indiană de la mijlocul secolului XIX, creoli şi trăsuri de mahon, clişee multe, distracţie mare.

TREBUIE SĂ ŞTII

Singura agitaţie care se produce pe Nevis este la piaţa de sâmbătă sau când andocheazâ vreun vas de pe o insulă apropiată.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.