insula-saba

Insula Saba

Cea mai mică insulă clin Antilele Olandeze, Saba este un paradis neatins al Indiilor de Vest. Insula stâncoasă este de fapt conul unui vulcan stins care se ridică din apă la 850 m. Vârful acestui vulcan, muntele Scenery, este cel mai înalt din Regatul Ţărilor de Jos.

Cu toate că aparţine acestei ţări, limba vorbită majoritar pe insulă este engleza, care din 1986 este folosită şi în sistemul de educaţie.

Primul european care a descoperit Saba a fost Cristofor Columb în 1493, dar nu a coborât pe insulă din cauza stâncilor ameninţătoare care o înconjoară.

În 1632, un grup de marinari britanici au ajuns pe Saba după ce au naufragiat în apropiere. Ei au spus că insula nu este locuită, dar se pare că acolo se găseau caraibi sau indieni aravvak. Insula a trecut prin mâinile francezilor, olandezilor şi britanicilor şi în 1816 a fost luată în posesie de Olanda.

În secolul XVII, insula era folosită ca ascunzătoare de piraţii din zonă. Anglia a deportat şi ea aici anumiţi indezirabili şi mulţi au devenit piraţi refugiaţi pe Saba. Cel mai faimos a fost Hiram Breakes, de la care a rămas aforismul „Morţii nu spun poveşti”.

În secolele XVII şi XVIII, economia insulei era susţinută de zahăr, rom şi homari. Comerţul legal a ajuns să fie important, iar insularii exportau acum dantelă de Saba lucrată de localnice.

the-bottom-saba-insula

Acoperişurile roşii din satul The Bottom, capitala insulei, aşezată în caldera unui vulcan stins

Azi pe insulă sunt patru sate fermecătoare – Hell’s Gate, Windward-side, St. John’s şi The Bottom. Pădurile verzi, punctate de acoperişurile roşii din sate, oferă un contrast uimitor cu apele albastre care înconjoară insula. Apele sunt foarte limpezi şi insula este renumită pentru scufundări.

Recifele din apele puţin adânci ale insulei sunt încă pure. Când a început turismul de scufundări, pescarii din zonă au acceptat să nu mai pescuiască în cele mai bune regiuni de scufundare, aşa că recifele au fost protejate înainte de a apuca să fie afectate. Zona este acum protejată şi formal în cadrul Parcului Naţional Marin Saba.

Deşi recifele sunt aproape de suprafaţă, iar pereţii lor sunt excelenţi, insula este cunoscută mai mult pentru coloanele subacvatice, vârfuri stâncoase ale munţilor scufundaţi. Aici trăiesc incredibil de mulţi peşti mari şi pelagici, iar rechinii sunt observaţi tot mai des.

POPULAŢIE

1 991 (2013).

CÂND SĂ TE DUCI

Septembrie-februarie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul sau feribotul de pe insula vecină, St. Martin

PUNCTE DE ATRACŢIE

Scufundări printre crestele munţilor subacvatici – aici sunt nenumărate specii de peşti mari şi rechinii sunt văzuţi tot mai des.

Muntele Scenery – vârful acestui vulcan străvechi poate fi urcat pe o serie de scări care au în total 1 000 de trepte, ca alternativă poţi merge cu maşina pe şoseaua care înaintează în spirală spre vârf prin vegetaţia bogată.

Satele desuete de pe insulă sunt fermecătoare, iar locuitorii sunt foarte prietenoşi.

Fă-ţi timp să cumperi frumoasa dantelă de Saba ca suveni.

Saba Spice – romul produs pe insulă – este amestecat cu măiestrie cu rom canadian, obţinându-se astfel un gust complex, plăcut şi distinct.

TREBUIE SĂ ŞTII

Autorităţile din Saba deţin o cameră hiperbarică pentru tratarea celor care ajung să sufere de decompresie, aşa că, dacă vei fi în această situaţie, o să fii bine îngrijit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.