saona-insula

Insula Saona

În largul colţului sudic al Republicii Dominicane, acolo unde se întâlneşte Atlanticul cu Caraibele, se află insula care reprezintă întruchiparea idilei tropicale. Plajele ei curbate, cu nisip alb, sunt străjuite de palmieri unduitori care se profilează verde pe albastrul apei, într-o singură imagine pe care milioane de europeni o asociază cu decorul din reclama de la Bounty (ciocolata).

Saona este paradisul devenit realitate şi arată mult mai bine în realitate decât în film.

Sunt doar două mici aşezări pe această insulă lungă de 25 km şi lată de 5 km. Punta Gorda şi pitorescul sat de pescari Mano Juan sunt relicve adormite din vremea centrelor negustoreşti înfiinţate după 1493 de Columb care a ademenit căpetenia taino, Cotubanama, într-un parteneriat inechitabil.

pesti-superbi-se-ascund-in-adancurile-lagunei-paso-de-catauno

Peşti superbi se ascund în adâncurile lagunei Paso de Catauno

Descendenţii lui Cotubanama par acum să pregătească o răzbunare superbă. După secole de pescuit de subzistenţă, în doar zece ani au devenit maeştri neoficiali ai flotilelor de şalupe rapide şi catamarane care aduc în fiecare zi sute de turişti care vin să viziteze insula din toate staţiunile mari de pe continent, să vadă cu ochii lor paradisul de la televizor.

Dar Saona face parte dintr-un parc naţional şi o rezervaţie marină şi nu are facilităţi decât în zonele restrânse alocate hotelurilor, unde insularii se ocupă de turiştii de acum înveseliţi de rom, oferindu-le suvenire, fotografii sau videoclipuri ciudate, „personalizate”, şi masaje făcute pe ritmurile bubuitoare care se aud din difuzoarele plajei.

Poţi să te plimbi pe plaje pustii, la fel de frumoase, către lagune pline de flamingi sau mangrove răscolite de pelicani, corbi de mare cu picioare roşii sau cuci-şopârlă şi papagali. Poţi să faci snorkeling sau scufundări printre bureţii gigantici şi puzderia de peşti din recifele prin care lamantinii plutesc leneş, iar delfinii fac salturi.

POPULAŢIE

300 (2007).

CÂND SĂ TE DUCI

Noiembrie-iunie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu un catamaran sau cu o şalupă rapidă de pe plajele Bayahibe sau Dominicus, de pe continent. Majoritatea ambarcaţiunilor sunt rezervate de hoteluri, dar există şi câţiva particulari care fac excursii.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Drumul până acolo – cu sau fără petreceri pe vas alimentate cu rom, excursia cu şalupa/catamaranul în care traversezi curenţii de la Paso de Catuano, de la falezele de calcar de pe continent spre insula romatică de la orizont – este foarte frumoasă.
  • Laguna de los Flamencos, în apropierea mangrovelor din sud-vest. Uimitoarea artă în piatră arawak şi taino din Cueva Cotubanama, peştera din vestul insulei, unde căpetenia indiană s-a ascuns înainte să fie prins de spanioli.
  • La Piscina Natural – fâşii de nisip subacvatice care se întind până la sute de metri în larg, unde poţi sări în apa până la brâu ca să bei ceva, să petreci şi să sperii simpaticii peşti. Sau pur şi simplu să înoţi.
  • Fotografia pe care o s-o duci acasă, unde eşti înfăţişat pe plaja ciocolatei Bounty.

TREBUIE SĂ ŞTII

Pe marile catamarane vine cineva la tine şi-ţi dă o pălărioară. Dacă nu refuzi imediat, o să fii taxat cu 4 dolari americani la coborârea din barcă.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.