sint-eustatius

Insula Sint Eustatius

Tot ce aparţine insulei – istorie, geografie, cultură, facilităţi – sfidează dimensiunile sale minuscule (numai 21 km2). Acum provincie olandeză, insula şi-a schimbat stăpânii de douăzeci de ori de-a lungul timpului, fiind spaniolă, franceză, engleză sau olandeză.

În perioada blocadei engleze din Războiul Revoluţionar American, insula era în culmea gloriei, având o populaţie de 20 000 de oameni care asigurau serviciile flotei comerciale de la Oranjestad, capitala insulei.

Acum, după două secole de somn liniştit, trecutul pirateresc al Statiei – cu cheiuri de piatră, clădiri şi forturi străvechi, case de plantatori şi epave naufragiate la ţărmurile ei – îi aduce din nou prosperitate, fiind una dintre cele mai fascinante şi mai neatinse insule din Caraibe.

La capătul de nord, un şir de dealuri pe care cresc pâlcuri de bananieri şi smochini este străbătut de drumuri ierboase care şerpuiesc printre cătune cu case joase din lemn şi golfuri idilice.

Marile plantaţii (multe devenite hoteluri) din zona centrală fac loc spre sud luxuriantei păduri tropicale din parcul naţional, în care se află şi conul perfect al vulcanului Mazinga, de 602 m.

sint-eustatius-1

Conul vulcanic perfect al muntelui Mazinga

Din vârful lui poţi coborî la 329 m într-un paradis tropical numit The Quili. Craterul uriaş este încărcat de copaci magnifici, de floră şi de faună -17 specii de orhidee şi 55 de specii de păsări exotice.

Sub apă, originea vulcanică a insulei a lăsat fisuri, conuri şi canioane care au fost acoperite de corali şi bureţi ce atrag o mulţime de peşti, precum rechini cu înotătoare negre, diavoli de mare şi rarităţi precum scorpia de mare zburătoare şi peştele-briceng.

Într-unul dintre locurile de scufundare se găsesc resturi îngrămădite de epave printre care baracudele pal rulează prin bancurile uriaşe de snapper roşu şi bibani, iar murena pătată şi rândunica de mare pot fi văzute adesea. Insula este poate mică, dar are bogăţiile unui Serengeti marin.

POPULAŢIE

3 543 (2010).

CÂND SĂ TE DUCI

Octombrie-Iunie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul de la Miami, Antigua sau Curacao.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Scufundări printre scorpii zburătoare – rare în Caraibe, comune în Sint Eustatius.
  • Explorarea epavelor submarine, atât de numeroase.
  • Muzeul de istorie de la Oranjestad, unde scufundătorii aduc toate comorile găsite în adâncuri.
  • Adevăratul paradis al craterului The Quili – flora şi fauna lui neatinse.

TREBUIE SĂ ŞTII

Peter Stuyvesant a cumpărat Nieuwe Amsterdam (New York) de la americanii nativi cu 30 de mărgele albastre aduse din Eustatius. Odinioară, sclavii de aici erau plătiţi cu mărgele albastre.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.