sint-maarten

Insula Sint Maarten

Faimoasă pentru că este cea mai mică insulă care a fost împărţită vreodată, Sint Maarten/Saint Martin este în posesie comună olandeză şi franceză încă din 1630, când aceştia s-au unit pentru a-i respinge pe spanioli.

Până în 1817 nimeni nu şi-a bătut capul cu graniţele; chiar şi azi poţi să te mişti nestingherit pe insulă. Dar, în ciuda amestecului inextricabil de culturi – franceză, olandeză şi africană -, nu ai cum să nu observi stilurile contrastante ale comunităţilor olandeză şi franceză.

Sint Maarten, în sudul insulei, primeşte cu braţele deschise vapoarele de linie, comerţul, jocurile de noroc, muzica reggae, rockul şi restaurantele rijsttafel. Este singurul loc din Caraibe unde cumpărăturile sunt scutite sută la sută de taxe; la Philipsburg vei găsi 500 dintre cele mai luxoase magazine din lume.

sint-maarten-linia-de-coasta

Linia de coastă a insulei Sint Maarten

În ciuda dezvoltării turistice accelerate, încă s-au păstrat comorile vechii arhitecturi olandeze şi vestigii militare pe care de multe ori le poţi vedea lângă plaje cu nisip alb care-i garantează insulei popularitatea.

în comunitatea franceză accentul este pus pe confort şi eleganţă, hotelurile sunt luxoase şi retrase, iar mâncarea este cea mai bună din Caraibe. Croissantul de la cafenea îl vei plăti cu euro, iar bistro-urile fermecătoare sunt pe cât de relaxate, pe atât de cosmopolite (în restaurante vei simţi imediat aromele Indiilor de Vest).

Marigot, capitala, are mai mult spirit franţuzesc decât oricare alt oraş din Caraibe – o versiune colonială de lux a unui oraş comercial mediteraneean. Dar pe plaje poţi ghici oricând în care parte te afli – decent pe partea olandeză, şic, topless sau nud pe partea franceză.

Formaţiile de rock, dansurile încinse, petrecerile pe plajă sunt foarte animate. Această combinaţie de culturi îţi permite să faci cam tot ce vrei pe plajele şi în oraşele de aici, printre cele mai frumoase şi mai însufleţite din Caraibe.

POPULAŢIE

Sint Maarten, 33 609 (2011), Saint Martin, 36 286 (2011).

CÂND SĂ TE DUCI

Octombrie-iunie. În martie, Heineken Regatta atrage pasionaţi de iahting din toată lumea.

 

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul de la Miami, San Juan (Puerto Rico) sau Caracas.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Valea tropicală şi verde Colombier, între Marigot şi Grand Case.
  • Panorama spectaculoasă de pe Pic Paradis, cel mai înalt punct de pe insulă (450 m).
  • Serbările de marţi noaptea de pe Blvd. De Grand Case, în timpul sezonului.
  • Orlaans, sat de pescari din secolul XVII, splendid conservat, pe ţărmul de est.
  • Comorile precolumbiene şi coloniale de la Muzeul St. Martin din Marigot.
  • Fortul St. Louis, construit în 1767 deasupra oraşului Marigot.

TREBUIE SĂ ŞTII

Pe St. Maarten/St Martin funcţionează o rezervaţie naturală marină şi terestră în care se găseşte inclusiv un traseu de 40 km prin munţi, păduri şi pe litoral; dacă îl urmezi, ai să vezi pâlcuri de arbori de mango şi mahon vechi de 200 de ani.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.