st-barths-insula

Insula St. Barths

St. Barths (St. Barthelemy/St. Barts) este foarte mică, deluroasă şi aridă. Nu se întâmplă prea multe lucruri aici — dar, dacă nu luăm în calcul insulele aflate în proprietate privată, este cea mai şic, mai elegantă şi mai strălucitoare din Caraibe.

Aici vin cei bogaţi, celebri şi frumoşi să se destreseze, să sporovăiască la mobil cu prietenii aflaţi în cealaltă parte a piscinei şi să atenueze paloarea pielii lor nordice cu foarte puţin bronz exotic.

St. Barths a fost „descoperită” în anii 1950 de cei din familiile Rockefeller şi Rotschild care căutau intimitate. Nefiind potrivită ca plantaţie, insula a fost doar un punct comercial deţinut iniţial de francezi şi apoi vreo sută de ani de suedezi, care au lăsat moştenire câteva nume de străzi în Gustavia şi o mulţime de urmaşi care să se căsătorească cu francezii reveniţi ulterior.

port-gustavia

Portul Gustavia

Aşa că insula nu are influenţe creole şi, cu toate că are câteva frumoase bijuterii tipic caraibiene, atmosfera ei este aceea a provinciei franceze, perfect adaptate posesorilor internaţionali pretenţioşi. În sezon, fermecătorul port de piatră din Gustavia este obturat de şiruri de iahturi mari cât casa.

Vânzoleala din timpul zilei şi muzicile concurente de la zece petreceri nocturne diferite care se dau la doi centimetri distanţă una de alta îţi oferă un adevărat reality-show -ai ocazia să studiezi din plin limbajul corporal.

Mâncarea este legendară, la fel ca toate facilităţile de pe St. Barths. Exclusivismul insulei a atras mari bucătari, maseuri şi alţi talentaţi internaţionali. Nu trebuie să te mai gândeşti la plajă: personalul localurilor îţi va oferi tot ce nu a putut să-ţi dea natura. Este o distracţie totală, glorioasă, la culme.

POPULAŢIE

9 279 (2013).

CÂND SĂ TE DUCI

E plin în timpul sezonului (decembrie-aprilie), în perioada festivalului de muzică (ianuarie) şi a carnavalului (februarie). În august, localnicii organizează Fetes Patronales, Boubou’s Festival şi Pitea Day – toate de o eleganţă autentică.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul via St. Maarten, Antigua sau Guadelupa (NB – din cauza pistelor scurte, piloţii au nevoie de un permis special pentru a ateriza pe St. Barths). Cu barca de la St. Maarten (NB – din cauza curenţilor puternici, traversarea e deosebit de agitată) sau cu un iaht particular.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Pelicanii care se distrează pe nenumăratele stânci şi insuliţe din larg; păsările colibri şi cele cântătoare, fregatele şi alte păsări de apă pe iazurile cu apă sărată şi de pe plaje.
  • Cocktailuri pe cheiurile din Gustavia, când amarează iahturile.
  • Perfecţiunea nisipului alb de la Grande Saline, plaja naturiştilor, unde se duce toată lumea.
  • Ţestoasele, pisicile de mare şi homarii din apa golfului-potcoavă Anse du Grand Colombier, pe coasta „sălbatică” a rezervaţiei marine, unde sunt relativ mai puţine hoteluri.
  • Numărul următor din Vogue sau Vanity Fair, înainte de a ajunge la tipar.

TREBUIE SĂ ŞTII

Regulile tradiţionale sunt foarte importante pe St. Barths, indiferent de cât de puţine haine ai pe tine. Dai mâna cu cineva la prima întâlnire din acea zi; bărbaţii se sărută pe obraji cu bărbaţi (obrazul drept primul) şi femeile cu femeile; claxonatul cu scopul de a atrage atenţia e considerat nepoliticos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.