insula-tobago

Insula Tobago

Tobago este sora cea frumoasă şi rezervată a gălăgioasei insule Trinidad, partenera ei de republică. Contrastul dintre ele este uimitor. Tobago e mică. Nu are activităţi industriale majore care să-i afecteze luxurianţa fertilă.

Are un singur oraş important, Scarborough, şi zeci de sate şi cătune ale căror nume amintesc de diversele stăpâniri sub care s-au aflat de-a lungul secolelor – spaniolă, franceză, olandeză sau engleză.

În afară de micile gospodării ale puţinilor locuitori, vei vedea rezervaţii naturale în care îşi au habitatul animale care nu se mai găsesc decât în America de Sud, continent din care odinioară a făcut parte.

În centrul muntos al insulei, printre apele cascadelor care curg vijelios în bazine idilice de apă, printre stânci şi ferigi, Tobago protejează cea mai veche pădure tropicală virgină din această emisferă.

Sezonul ploios, iunie-decembrie (cu ploi scurte şi iuţi, vreme excelentă pentru înot), împrospătează peisajul care explodează într-un caleidoscop natural de flori multicolore; acelaşi lucru se întâmplă şi în apă, unde puzderie de peşti se joacă printre coralii-cupă din canioanele şi grotele adânci unde patrulează baracude, delfini şi diavoli de mare.

tobago-barci

Bărci ancorate la ţărmul frumoasei insule Tobago

Poţi să răscoleşti nisipul în căutarea peştelui cu cochilie chip-chip în apele calde ale golfului Manzanilla sau poţi să urmăreşti un vânat mai mare, precum marlinul, somonul sau tonul cu aripioară galbenă.

O să te distrezi şi mai bine când o să afli că în Tobago nu există nici rechini mâncători de oameni, nici meduze-cutie, nici păianjeni capabili să ucidă păsări şi nici măcar un şarpe veninos!

Nedezvoltată (casele, hotelurile sau motelurile nu au voie să fie mai înalte decât un palmier) şi liniştită, Tobago ştie însă să se distreze. Carnavalul ei este rustic, dar la fel de colorat, alimentat cu rom şi demonic de energic ca peste tot. Poţi să iei lecţii de dans în aer liber la aşa-numita Şcoală de duminică.

POPULAŢIE

60 874 (2011)

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând. La jumătatea lunii iulie, timp de două săptămâni are loc Tobago Heritage Festival, o sărbătoare care se ţine pe toată insula, cu muzică, dans, mâncare şi cântece pe care poţi să le urmăreşti din sat în sat.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul de la Londra, Atlanta şi Miami sau via Port of Spam.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Bazinele supraetajate de la Argyle Waterfall, una dintre cele mai frumoase cascade din pădure tropicală din Tobago.
  • Fort King George (1779), care domină oraşul Scarborough şi portul acestuia.
  • Surfing pe plaja de la Mt. Irvine, după care o întâlnire cu localnicii pe plaja apropiată, Buccoo Beach, ca să participi la Şcoala de duminică, cel mai grozav eveniment de weekend din Tobago, când vizitatorii sunt îndemnaţi să cânte, să danseze şi să mănânce alături de localnici.
  • Nylon Pool – departe în mare, sari din barcă şi te trezeşti în apă până la mijloc, printre peşti, pe o fâşie de nisip aflată chiar sub luciul apei. O senzaţie ciudată.
  • Drumul spectaculos de coastă spre Speyside, în nord, unde se vede în larg Goat Island, zona în care înoată celebrii diavoli de mare din Tobago.
  • Capre sau crabi – prin sate, pe câmpuri sau pe plajă.

TREBUIE SĂ ŞTII

Nimeni nu spune că e perfectă, dar Tobago te face să priveşti din nou lumea cu plăcere.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.