Insula Trinidad

Cel mai aproape de Trinidad este Venezuela, la numai 12 km, iar insula are un aer sud-american mult mai pronunţat decât oricare altă insulă din Caraibe. De fapt, poţi să uiţi de toate prejudecăţile caraibiene.

Trinidad este o societate puternic dezvoltată industrial, dens populată şi cosmopolită. Este fascinantă, deoarece este singura insulă suficient de bogată încât să nu depindă de turism.

Vei fi primit bine ca vizitator, dar în multe părţi ale insulei vizita ta este mai degrabă permisă decât încurajată, din cauza influenţelor regionale neobişnuit de puternice care izvorăsc din istoria insulei.

Pretenţiile concurente ale foştilor spanioli (limba încă se mai vorbeşte în sud), ale indienilor subcontinentali, ale africanilor şi ale grupurilor engleze de interese provoacă şi acum discordie socială şi politică; având ca miză această imensă bogăţie provenită din petrol, gaze, industrie manufacturieră, locuitorii Trinidadului sunt capabili să abordeze afacerile cu aceeaşi culoare, fler şi entuziasm năvalnic cu care fac muzică, dans şi carnavaluri.

fruncte-st-james-trinidad

Tarabă de fructe în aglomerata piaţă St. James

Port of Spain, coastele de nord-vest şi cea mai mare parte a coastei de vest sunt dominate de industria grea. În zonele centrale, de şes, se practică agricultura şi există suburbii aglomerate.

Dar în fiecare bar sau chioşc de mâncare de pe marginea drumului o să auzi ritmuri irezistibile de şoca, calipso, steelpan, chutney, limbo şi muzică clasică indiană. Liming – conversaţiile sociabile – şi râsetele punctează oricare tranzacţie a localnicilor.

Se improvizează teatre pe stradă. Dorinţa de serbare este un punct central al caracterului multietnic al insulei şi nu are importanţă dacă aceasta are o temă religioasă sau laică. Dacă eşti acolo, faci parte din comunitate, aşa că alătură-te şi tu celorlalţi.

Desigur, există şi plaje superbe, în nord-est şi în sud-est, păduri tropicale în munţii din nord – Cerro del Aripe are o înălţime de 940m şi floră şi faună de recif şi de mlaştină. Dar în Trinidad te duci ca să dansezi cat poţi să ţii pasul cu distracţia.

POPULAŢIE

1 267 145 (2011).

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând. Du-te să vezi cel mai frumos carnaval din lume, care durează două săptămâni, în februarie-martie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Port of Spain.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • noapte alături de patrula care păzeşte ţestoasele ce depun ouă pe coasta de est. Lasă-te fermecat de parang (muzică de Crăciun de influenţă venezueleană), chutney-soca, rapso sau pichakaree (un amestec de ritmuri din Trinidad şi india), toate variante de muzică locală.
  • Ibisul roşu şi alte specii exotice din mlaştina Caroni, în centrul Trinidadului.
  • Ponte-â-Pierre Wild Fowl Trust, în apropiere de San Fernando, pe coasta de vest – o rezervaţie naturală plină de arbori de mango, mirt şi Annona muricata care au în spate flăcările scuipate de turnurile rafinăriilor petroliere!
  • Dunston Cave, din Asa Wright Nature Reserve (fostă plantaţie de cafea din nordul pădurii tropicale), peştera unde are casă colonia de guacharo, pasăre nocturnă şi discretă Pitch Lake, lângă San Fernando -fenomen natural reprezentat de un lac de bitum întins pe 36 ha, care se alimentează constant.

TREBUIE SĂ ŞTII

În Trinidad încă se practică biciuirea ca pedeapsă pentru infractori.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.