aruba-bonaire-curacao

Insulele Aruba, Bonaire şi Curacao

Cunoscute ca ABC, sunt cele mai mari insule ale fostelor Antile Olandeze (desfiinţate în decembrie 1996) şi se află în largul coastelor vestice ale Venezuelei.

Toate împărtăşesc aceeaşi cultură, dezvoltată din moştenirea comună arawak, olandeză, spaniolă, vest-indiană, latină şi africană; aceeaşi geografie aridă, cu dealuri interioare pline de cactuşi, înconjurate de nenumărate golfuri cu nisip alb şi apă ridicol de albastră, în care epave şi recife de coral promit scufundări de neuitat; prosperitatea care vine din rafinarea petrolului venezuelean şi din uriaşa industrie a turismului, cu toate beneficiile administrării olandeze.

Se află în afara centurii de uragane şi au un climat tropical, cu temperaturi de 28°C, soare garantat şi adieri line. Deşi fiecare insulă are caracteristicile sale, toate sunt diferite de celelalte insule din Caraibe.

Aruba este cea mai apropiată de Venezuela, la numai 30 km, iar varianta de papamiento (dialectul poliglot al Antilelor Olandeze) care se vorbeşte aici are mai multă influenţă spaniolă.

curacao-port

Clădiri pline de culoare în portul Curacao

Imaginaţia îţi va fi captivată de petroglifele arawak din Parcul Naţional Arikok, care acopeiă 20% din suprafaţa Arubei. Şi vei face socarengue, petreceri cu muzică la care vei dansa în stilul bump’n grind super-sexy, propriu Arubei.

Curacao, sufletul istoriei şi culturii Caraibelor, are tumba, muzică pe care o distingi după ritmurile esenţial africane. Curacao e pentru petrecere, cumpărături la duty-free, pentru cazinouri şi pentru capitala Willemstad, splendid restaurată pentru a i se reda magnificenţa colonială olandeză de acum 300 de ani.

Partea de nord-vest a insulei, unde se aflau vechile plantaţii, este mai puţin dezvoltată şi acolo se află acum sălbăticia stâncoasă protejată de Parcul Naţional Mt. Christoffel. Bonaire nu are nebunele sofisticării ale vecinelor sale, dar are flamingi şi o rezervaţie marină celebră în rândul scufundătorilor. Are şi superbul Simadan Festival, care ţine între februarie şi aprilie, după recoltarea sorgului.

POPULAŢIE

Curacao, 158 986 (2016), Aruba, 103 400 (2014), Bonaire, 18 905 (2015).

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie-septembrie, când este mult mai liniştit fără cele trei milioane de vizitatori care vin aici să scape de iarna nord-americană.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu un vapor de linie – aşa cum vin şi ceilalţi 600 000 de turişti anual – sau cu avionul (curse internaţionale sau interinsulare). Feribot nu există.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Minele de aur roşu de la Bushiribana, care datează de la începutul secolului XIX, şi fabrica de prelucrare a aurului de la Balashi, Aruba.
  • Ceremonialul cu oase „băţul pentru vărsături” şi artefacte arawak la Muzeul Arheologic Oranjestad, Aruba.
  • Flamingo, papagali, cactuşi şi iguane verzi în Parcul Naţional Washington-Slaagbai, în apropiere de Rincon, Bonaire.
  • Parcul cu lebede din fosta tabără de sclavi (de la sfârşitul secolului XVII până la începutul secolului XIX) şi luxoasa casă de pe plantaţie Landhuis Zuurzak, în Parcul Naţional Den Dunki, Curacao.

TREBUIE SĂ ŞTII

Cu toată bunăvoinţa pe care o au pentru a încuraja turismul, localnicii se simt extrem de ofensaţi dacă faci topless la plajă sau în mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.