exuma-cays

Insulele Exuma Cays

La 40 km de capitala bahameză Nassau se află Beacon Cay, prima dintre cele 365 de insule care alcătuiesc arhipelagul Exuma. Acesta se întinde pe 150 km spre sud, într-o curbă lină care se încheie cu două insule mari, Great Exuma şi Little Exuma.

Insulele nu sunt prea populate – mai mult pescuitori de scoici -, dar oferă un mediu ideal pentru plimbări cu iahtul, cu barca, pentru scufundări şi explorări în recif sau peşteri.

Unele insuliţe sunt doar bucăţi goale de recif, altele au vegetaţie abundentă, dealuri line, peşteri şi grote bune de explorat. Insulele Exuma sunt faimoase pentru frumuseţea lor pură, golfuri şi uimitorul mediu marin.

Sub apele limpezi şi albastre se găsesc grădini superbe de corali, pline de peşti şi homari. Având o vizibilitate bună în apă şi o faună acvatică abundentă, insulele atrag o mulţime de scufundători şi fotografi subacvatici.

O mare parte din zonă, inclusiv porţiuni mari de recif sunt protejate în Exuma Cays Land and Sea Park, primul parc naţional marin din lume. În parc există o mulţime de specii endemice, inclusiv hutia, singurul mamifer terestru nativ din Bahamas. Iguanele mănâncă netulburate, iar ţestoasele îşi depun ouăle pe plaje neatinse, fără să fie deranjate.

Interdicţia de pescuit aplicată aici permite admirarea a nenumărate specii marine, dar poate cele mai fascinante sunt stromatolitele albastre-verzui, algele care formează recife. Acestea sunt cele mai vechi creaturi vii de pe Pământ; unele recife fosilă au 3,5 miliarde de ani.

Exuma a fost colonizată în 1783 de loialiştii americani care fugeau de războiul revoluţionar şi care au întemeiat pe insulă câteva plantaţii de bumbac. George Town, cea mai mare aşezare din insule, a fost numit astfel în cinstea regelui George al III-lea, faţă de care coloniştii rămăseseră loiali.

thunderball-cave

Exteriorul grotei Thunderball

Unul dintre aceşti colonişti, lordul John Rolle, a fost o figură importantă în istoria insulei, în 1835, la moartea lui, a lăsat toate pământurile pe care le avea în Exuma sclavilor săi. De aici, multe orăşele de pe Great Exuma au fost botezate cu numele lui (de exemplu Rolleville sau Rolletown).

Azi, George Town este un orăşel liniştit construit în jurul lacului Victoria, cu un port natural sigur care atrage ambarcaţiuni din toată lumea. Aici se ţine în fiecare an Family Island Regatta.

Atunci populaţia oraşului George Town creşte de la circa 1 000 de persoane la peste 20 000, pentru că vin echipe de peste tot din Bahamas să se întreacă în cursă în tradiţionalele bărci de lemn.

POPULAŢIE

6 928 (2010)

CÂND SA TE DUCI

Decembrie-mai.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul de la Fort Lauderdale, Nassau sau New Providence sau cu feribotul de la Nassau până la George Town.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Iguanele de pe Allen’s Cay -unul dintre puţinele locuri unde mai poţi vedea aceste creaturi cu aspect preistoric, dar atât de inofensive.
  • Thunderball Cave, pe Staniel Cay – această grotă frumoasă a fost decorul filmului Thunderball.
  • Family Island Regatta – se organizează anual în George Town, pe Great Exuma, în a treia săptămână din aprilie.
  • Mount Thompson Packing House, Exuma – unde produsele obţinute pe insulă sunt îmbarcate pentru a fi trimise la Nassau. Uită-te cum sunt încărcate mormanele colorate de piper, banane, roşii şi alte produse pentru export.

TREBUIE SĂ ŞTII

Tropicul Racului trece prin George Town.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.