st-vincent-si-grenadinele

Insulele St. Vincent şi Grenadinele

Aceste insule sintetizează imaginea clasică a Indiilor de Vest – fertilitate verde şi ape albastre care se contopesc într-un orizont punctat de siluetele unor coaste de vis, unde toate par să strălucească şi unde oamenii se salută cu un zâmbet larg.

Pluteşti pe aripile unei fericiri irezistibile care caracterizează acest colţ liniştit şi aproape uitat din Caraibe. Numărul mare de curse de feribot şi preţul scăzut al taxiurilor aeriene şi acvatice înseamnă că nu trebuie să deţii propria barcă.

Există ici şi colo şi lux de mare clasă, mai ales pe Mustique (acolo unde stau Mick Jagger, David Bowie şi alte câteva celebrităţi care au legitima dorinţă de intimitate), Palm Island sau Bequia (pronunţat ,,Beckway“); dar adierile comerţului te vor atrage mai spre sud cu aromele care vin din Canouan, Mayreau şi Union Islands sau din fabuloasele Tobago Cays, acolo unde s-a filmat Piraţii din Caraibe.

st-vincent-si-grenadinele-casa

Casă tradiţională în culori pastelate

O să traversezi culturi diferite – franceză, caraibă, creolă şi britanică. O să găseşti cârciumi săteşti unde se vinde rom, pline de animaţie veselă şi de sunetul pieselor de domino care se lovesc de masă, maimuţe care ronţăie ceva în pădurile de lângă lacuri aflate în munţi, pieţe de peşte pe cheiurile de piatră, un tun din secolul XVIII ascuns printre ferigi uriaşe crescute pe zidurile unui fort odinioară important sau pe cele ale unei magazii a foştilor constructori de baleniere, semilune pustii de nisip de un alb pur sau de un negru vulcanic, golfuri stâncoase care explodează de ţipetele papagalilor-curcubeie de culoare proiectate pe cerul albastru.

Delfinii înoată în siajul bărcii tale (chiar şi al feribotului!), iar la ancoră, prin apele limpezi, o să zăreşti dungile albastre ale peştelui-sergent făcând salturi la trecerea triunghiului întunecat al pisicilor de mare.

Nu trebuie să fii bogat ca să te îndrăgosteşti de insule, trebuie doar „să-ţi regândeşti starea mentală”, cum spun localnicii.

POPULAŢIE

109 500 (2013).

CÂND SĂ TE DUCI

lanuarie-martie. În mai, când se ţine Maroon Festival pe Union Island – toată activitatea de pe insulă se opreşte pentru Big Drum, care dă tonul sezonului de plantat.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul via Barbados, Martinica, Santa Lucia sau Trinidad, până la Saint Vincent (aeroport internaţional); via Saint Vincent până la Bequia, Mustique, canouan şi Union (aeroport local) Cu feribotul de la Saint Vincent şi Grenada.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Cea mai veche grădină botanică din indiile de vest (1763), pe Saint Vincent, unde este şi unul dintre arborii de pâine aduşi de căpitanul Bligh şi un rar copac Soufriere, care nu a mai fost văzut în natură din 1812.
  • Navomodelele construite la Port Elizabeth, Bequia – în tradiţia constructorilor de corăbii care erau celebri
  • Ilustrarea istoriei Caraibilor Negri, la Officer’s Mess, în fortul Charlotte, construit în secolul XVIII, de unde poţi vedea şi panorama oraşului Kingstown şi insulele din jur de la înălţimea de 201 m.
  • Owia Salt Pond, pe Saint Vincent – o să înoţi într-un uriaş bazin natural înconjurat de stânci şi bolovani de lavă Valurile Atlanticului se izbesc de stânci şi curg lin în cascadă pe marginile lor.

TREBUIE SĂ ŞTII

Grenadinele sunt locul în care realitatea întrece imaginaţia.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.