jamaica-insula

Jamaica

Jamaica este marele difuzor cultural al Caraibelor, care face mereu reclamă unei identităţi atât de familiare, încât este recunoscută peste tot în lume. Nu e deloc tipică Indiilor de Vest, dar, pentru că se afirmă cu atâta tărie, această insulă a devenit simbolul tuturor.

După Columb, care a încercat să o transforme în domeniul său personal în 1494, Jamaica a fost mereu colonie, engleză/britanică după ce amiralul William Penn (tatăl lui William Penn din Pennsylvania) a cucerit-o în 1655; secole de control agresiv al oligarhilor zahărului şi al comandanţilor militari au creat un stil care încă se mai vede în bandele şi micile grupuri care fac legea, neoficial, azi.

Anumite părţi din Kingston şi alte oraşe sunt periculoase pentru turişti şi va trebui să fii foarte prudent când ieşi din zona hotelurilor sau a destinaţiilor turistice.

Din fericire, hotelurile sunt plasate în regiuni atât de frumoase, încât vizitatorilor nu le mai pasă de aceste restricţii; dacă totuşi vrei să explorezi şi zona din afara acestor graniţe, cel mai bine ar fi s-o faci în timpul unuia dintre nenumăratele festivaluri care au loc pe insulă, în cadrul cărora jamaicanii celebrează ţara, religiile, plantarea, recolta, oraşele, râurile sau istoria cu o joie-de-vivre atât de intensă, încât toată insula se umple de muzică superbă, de dans şi de teatru.

Vei vedea nişte oameni deschişi, profund spirituali, relaxaţi şi generoşi, mai interesaţi de distracţie decât de banii turiştilor, şi îţi va plăcea.

ocho-rios-jamaica

Plaja de la Ocho Rios

Sunt multe lucruri care pot să-ţi placă în Jamaica – muzica reggae, pieţele stradale, orăşelele liniştite precum Mandeville (întemeiat în 1816), romul jamaican, cafeaua Blue Mountain şi munţii cu acelaşi nume, aura de eleganţă şi celebritate inerentă pe care o au Ocho Rios şi Montego Bay, apusurile cu lumină de culoarea piersicii în care se profilează siluetele palmierilor de pe plaja Negrii, lungă de 11 km şi plină de voioşi, nudiştilor, ia-ţi nişte pastramă de capră şi ploiţjează în distracţie.

POPULAŢIE

2 715 000 (2013).

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând, dar în decembrie-aprilie este mult mai scump. Du-te când se ţine un festival – carnavalul din martie/aprilie este uriaş şi se adresează mai mult jamaicanilor săltăreţi decât turiştilor; Reggae Sunsplash, la Ocho Rios, şi Reggae Sunfest, la Montego Bay, se organizează la o săptămână unul după altul în iulie/august; în ianuarie, în oraşul Kingston se celebrează rădăcinile culturale în cadrul festivalurilor tradiţionale Rebel Salute Music şi Accompong Maroon.

Jonkanoo este un bal mascat de Crăciun, cu cricket, pe stradă, pe stadion sau pe plajă, întotdeauna cu muzică şi dans.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Kingston, Montego Bay sau Ocho Rios.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Blue Lagoon (Laguna Albastră), Fairy Hill.
  • Negrii, în capătul vestic al Jamaicăi – uimitor de frumos, orice e permis, distracţie la soare, chef de chef.
  • Dunn’s River Falls – chintesenţa perfectă a peisajului vest-indian. În apropiere, pe râul white, se poate face rafting.
  • partidă de înot nocturn în Luminous Lagoon de la râul Martha Brae, lângă Falmouth – strălucirea bioluminiscentă a apelor în punctul de confluenţă cu marea este una dintre cele mal rare privelişti.

TREBUIE SĂ ŞTII

Religia rastafari, născută în Jamaica, îl venerează pe răposatul împărat Haile Selassie I al Ethiopiei.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.