La numai 1 600 km sud-est de Miami, autostrăzile, zgârie-norii, mallurile şi parcările Statelor Unite se ciocnesc cu patru secole de cultură spaniolă colonială. Puerto Rico pare genul cel mai neplăcut de alianţă forţată. A devenit americană în 1898, după războiul hispano-american, şi te-ai fi gândit că un secol ar fi suficient ca două culturi complet diferite să se armonizeze.
Nu s-a întâmplat aşa, nici măcar în San Juan, deşi portoricanii sunt cetăţeni americani. Când explorezi interiorul muntos al insulei, ai senzaţia că infrastructura de drumuri şi facilităţile sunt absolut nelalocul lor, ca o piesă lucioasă de crom pusă în mijlocul unui serviciu vechi de porţelan elegant.
Ceea ce Puerto Rico a oferit cu atâta succes New Yorkului şi altor oraşe americane nu a primit şi înapoi. Toate frumuseţile insulei se datorează trecutului său colonial, originilor taino (amerindiene) şi prezentului caraibian.

Case pline de culoare înşirate pe strada Recinto Sur, în vechiul San Juan
Cea mai frumoasă e vechiul San Juan, insula-inimă a capitalei şi locul unde a fost instalată autoritatea locală încă din 1509. Bastioane şi fortificaţii masive stau de pază la cele mai vechi secţiuni ale oraşului, un labirint de case-palat, pieţe umbrite de copaci şi clădiri publice care demonstrează colosala bogăţie a Puerto Rico.
Panorama din bastionul Santa Barbara, de la cei 42 m înălţime pe care îi are fortul Morro, cu turnuri, tuneluri şi ziduri de apărare groase de 5 m, care protejează locul unde Atlanticul este oprit de golful San Juan, este o imagine sugestivă a unei puteri apuse, iar splendoarea istorică a vechiului San Juan (acum însufleţită de baruri şi muzică în surdină) poate concura cu cele mai frumoase zone istorice din lume.
Ca şi Honolulu, San Juan are plaje cu nisip alb şi fin ca zahărul; şi ca Hawaii, este o versiune unică a Statelor Unite. Ciudat de caraibiană, oribil de aglomerată şi de vulgară, dar distractivă.
POPULAŢIE
3 411 307 (2016).
CÂND SĂ TE DUCI
Puerto Rico este plin din decembrie până în aprilie. Du-te în iulie, pentru Salsa Congress, când mii de oameni participă la concursurile de dans de la isla verde, San Juan.
CUM AJUNGI ACOLO
Cu avionul până la San Juan, care este şi nodul principal de transport pentru zboruri interne.
PUNCTE DE ATRACŢIE
- Pictura trompe l’oeil din domul catedralei şi splendidele case coloniale, pieţe, fântâni şi biserici din secolul XVII în coloratul oraş Ponce, al doilea ca mărime din Puerto Rico.
- Uluitorul sistem de peşteri, ciudatele formaţiuni stâncoase, cel mai mare râu subteran, crabul de râu cu ochi albaştri din Parque de las Cavernas del Rio Camuy, la sud-vest de San Juan.
- El Yunque, singura pădure tropicală umedă din Statele Unite, cu floră şi faună bogate.
- Mănâncă alcapurria, banane prăjite umplute cu fructe de mare, de la un chioşc din Balneario (plajă publică) de Luquillo, una dintre cele mai frumoase plaje din San Juan.
TREBUIE SĂ ŞTII
Există un joc care se numeşte Puerto Rico. Jucătorii sunt colonialişti care câştigă puncte prin export sau construcţii de clădiri. Jocul a fost cotat drept cel mai bun joc Online în 2007.
Portoricanii care trăiesc în oraşul New York sunt porecliţi nuyoricani.
Booking.com