arhipelagul-brijuni

Arhipelagul Brijuni

Odinioară doar o groapă pestilenţială, transformate de aristocraţi în bijuterii, devenite loc de retragere estivală pentru liderul comunist Tito şi acum parc naţional, aceste insule micuţe au ceva de poveste ciudată în ele – o juxtapunere suprarealistă de păduri verzi, pajişti superbe, animale sălbatice şi ruine romane înconjurate de apele incredibil de albastre ale Adriaticii.

Este un arhipelag minuscul, cu două insule mari şi 12 insuliţe care împreună au suprafaţa de numai 7,42 km2 şi se află la 3 km vest de coasta peninsulei Istria. Fundamentul lor este calcaros, având deasupra un sol argilos, roşu, deosebit de fertil, pe care creşte o vegetaţie bogată.

Ţărmurile sunt zimţate, cu golfuleţe adânci, iar apele din jur fac parte dintr-o arie de conservare în care cresc o mulţime de bureţi, crustacee, tot felul de peşti, ba chiar şi delfini şi ţestoase.

Veliki Brijun şi Mali Brijun au fost locuite din vremuri preistorice şi vei vedea aici valoroase vestigii străvechi, în special romane şi bizantine. Secole la rând insulele au fost hărţuite de piraţi şi războaie, dar depopularea lor a fost provocată de o epidemie de malarie.

 dobrik-bizantin

Ruinele castrului bizantin din golful Dobrik

În 1893, un industriaş austriac, Paul Kupelweiser, a achiziţionat insulele pentru a le dezvolta pentru aristocraţii europeni. El a asanat bazinele fetide, care erau o adevărată crescătorie de ţânţari, a importat plante exotice şi a transformat vegetaţia haotică de pe Veli Brijun într-un parc superb. După al Doilea Război Mondial, mareşalul Tito a luat insulele în primire.

El şi-a făcut aici un parc de safari şi a anunţat că aşteaptă donaţii pentru colecţia sa – de atunci, zebrele, cămilele, un elefant, struţi şi cerbi încă mai hoinăresc în voie.

Istoria lor curioasă, peisajul uimitor şi neaşteptatele animale garantează o experienţă care nu poate fi ratată – unul dintre cele mai neobişnuite şi mai romantice locuri de pe coasta croată.

POPULAŢIE

Nelocuite – în afară de angajaţii parcului şi ai hotelului.

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-Septembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Feribot zilnic de la Fazana, un oraş de pe coasta peninsulei Istria, până la Veliki Brijun. Ca să ajungi la Fazana, iei avionul până la Veneţia, Trieste sau Pula. De la Veneţia există o legătură cu barca sau autobuzul până la Fazana, iar de la Trieste şi Pula sunt autobuze. Fazana e la numai 8 km de Pula.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Dealul Gradina – o aşezare preistorică.
  • Golful Verige – un palat roman, temple şi anexe – un minunat exemplu de arhitectură romană.
  • Biserica Sf. Ieronim, din secolul XV, cu o colecţie de fresce.
  • Golful Dobrik – un castru bizantin, o bazilică din secolul V şi o biserică din secolul VI.
  • Mali Brijun – fort din secolul XIX.
  • O plimbare în jurul insulei Veliki Brijun cu trenuleţul turistic.

TREBUIE SĂ ŞTII

Tito a primit pe insulele Brijuni o mulţime de oaspeţi celebri – inclusiv pe Elizabeth Taylor şi Fidel Castro.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.