arhipelagul-chausey

Arhipelagul Chausey

În apele mării se află un elefant uriaş; poţi să-l şi loveşti, e foarte liniştit şi nu e deloc periculos, pentru că e din piatră – poveste locală.

Fiindcă se află sub jurisdicţie franceză, Insulele Chausey din Canalul Mânecii, la sud de Jersey, nu sunt incluse de obicei în definirea geografică a Insulelor Canalului, deşi geologic ele sunt unite şi împreună formează un arhipelag mai mare. Insulele sunt foarte populare printre turiştii francezi, dar sunt aproape complet ignorate de englezi – între Chausey şi celelalte insule nu există nici un feribot de legătură.

Mituri şi legende învăluie acest lanţ de insule, care, deşi este cel mai mare arhipelag din Europa, nu e prea diferit de o grămadă de pietre cenuşii ridicate la suprafaţa apei. Supuse uneia dintre cele mai mari variaţii mareice din lume (14 m), se spune că la reflux sunt 365 de insule şi 52 la flux. Curenţii fioroşi creează o mulţime de insuliţe stâncoase, conectate prin întinderi vaste de nisip. Aspra frumuseţe a zonei a atras atenţia pictorilor marini din toată lumea.

arhipelagul-chausey-fortareata

Farul şi fortul

O singură insulă, Grande île, este cât de cât populată. Nici maşinile şi nici bicicletele nu au voie aici, aşa că ritmul vieţii este pedestru în adevăratul sens al cuvântului. Chiar şi vara facilităţile de pe insulă sunt limitate – cel mai bine poţi savura peisajul mereu schimbător cu o pereche bună de încălţări şi cu un pachet de mâncare în rucsac. Există un drum de coastă care înconjoară insula şi de unde poţi ajunge pe plajă.

Este un mediu natural fragil; în sezonul de împerechere al păsărilor (aprilie—iulie) sunt restricţii de debarcare. Sunt puţini locuitori permanenţi – administratorul farului şi o mână de pescari – şi chiar se punteproblema interzicerii definitive a turismului.

POPULAŢIE

Iarna – 10; vara – 100 (2005).

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul (numai vara) de la Saint-Malo sau Granville.

CÂND SĂ TE DUCI

lunie-septembrie; dar poţi ajunge cu o barcă particulară tot timpul anului, dacă vremea permite.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Regata Chausey, anual, în august.
  • Fructele de mare locale – homari, midii şi scoici.
  • Mişcările spectaculoase ale mareelor.
  • Plimbări cu barca printre nenumăratele golfuleţe din jurul Insulelor.

TREBUIE SĂ ŞTII

Granitul de Chausey a fost îmbarcat cu destinaţia Paris, unde a fost finisat şi folosit la construcţia Mont Saint Michel.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.