O lume ciudat de seducătoare, cu aisberguri, gheţari şi soarele de la miezul nopţii, Franz Josef este unul dintre puţinele locuri cu adevărat sălbatice de pe planetă. E un arhipelag de 191 insule vulcanice, în care sunt săpate golfuri şi fiorduri fascinante, acoperind 16 130 km2 în Marea Barents, aproape complet în interiorul Cercului Polar Arctic. Aici se află cel mai nordic punct din Europa, la numai 911 km de Polul Nord – capul Fligely, pe insula Rudolph.
Doi exploratori austrieci, Julius Payer şi Karl Weyprecht, au debarcat aici în 1873 şi au botezat arhipelagul Ţara Franz Josef, în cinstea împăratului lor. Dar Austria nu a revendicat niciodată acest teritoriu; în 1926, Rusia a câştigat disputa cu Norvegia pentru suveranitatea insulelor, şi aşa a rămas până azi.

Munţi şi gheţari în arhipelagul Franz Josef
În afară de staţia meteorologică de pe Zemlia Aleksandri (Pământul Alexandrei), insula cea mai vestică, nici una nu e locuită. După măsurătorile făcute în ultimii cincizeci de ani, cea mai ridicată temperatură înregistrată aici a fost de 13°C şi cea mai scăzută -54°C.
În lunile de vară, apele pline de gheţuri capătă aspectul unui mozaic ciudat. Aproape 85% din suprafaţa insulei este acoperită permanent cu un strat de gheaţă care are în medie 180 m grosime.
Singurele culori pe care le poţi vedea în această sălbăticie de un alb orbitor sunt roşu şi verde, de la lichenii şi muşchii care cresc pe stâncile goale. Peisajul sălbatic devine maiestuos pe insula Champ, în mijlocul arhipelagului.
Aici se află cei mai înalţi munţi şi cele mai înalte faleze din arhipelag, precum şi nişte stânci extraordinare, perfect sferice, care ajung la un diametru de 3 m. În acest climat neiertător trăiesc vulpi polare, morse, urşi polari, balene beluga şi 37 de specii de păsări, printre care pescăruşi cu trei degete şi petreli. O călătorie aici reprezintă o experienţă unică, de neuitat.
POPULAŢIE
Nelocuit.
CÂND SĂ TE DUCI
Iulie şi august.
CUM AJUNGI ACOLO
Cu vaporul de la Spitzbergen (Svaalbard).
PUNCTE DE ATRACŢIE
- Cape Flora, insula Nordbrook – pentru colonia de păsări şi rămăşiţele aşezării construite în secolul XIX de exploratorii arctici.
- Stânca Rubini, insula Hooker – unde trăiesc mii de păsări.
- Cape Norway, insula Jackson – rămăşiţele cabanei exploratorilor norvegieni Johansen şi Nansen.
- Insulele Stoliciki şi Appolonov – pentru colonia de morse, insulele Alger şi Wilczek – pentru urşi polari.
TREBUIE SĂ ŞTII
O călătorie spre Ţara Franz Josef este o adevărată aventură. Este zonă militară rusească şi nu poţi ajunge acolo decât în cadrul unei expediţii cu escortă. Debarcarea pe insule depinde exclusiv de vreme.