kornati-insulele

Arhipelagul Kornati

Potrivit dramaturgului irlandez George Bernard Shaw, Insulele Kornati au fost create de Dumnezeu în actul final al Creaţiei, „din lacrimile lui, din stelele şi din suflarea lui“. Sublima frumuseţe a acestui labirint de 147 de insule, insuliţe şi recife este copleşitoare: conuri de calcar orbitor de albe, stropite cu verde intens, apar ca prin farmec din albastrul cerului şi al mării.

În lumina înserării, roca albă capătă nuanţe rozalii şi portocalii, iar noaptea este atât de puţină poluare luminoasă, încât vei vedea o infinitate de stele, impresionante ca număr şi ca intensitate.

Geomorfologia regiunii este extraordinară. Insulele sunt „coroanele” unui rift tectonic care merge pe sub apă de la Istria şi care iese parţial la suprafaţă pe o întindere de 35 km, de-a lungul coastei croate.

Suprafaţa albă şi calcaroasă este în mare măsură pustie – doar câteva petice rare de tufe parfumate, podgorii risipite şi mici livezi de citrice. Insulele au versanţii sud-vestici extrem de abrupţi, cu peşteri, crevase şi intrânduri, şi coboară drept într-o groapă marină, cel mai bogat loc de pescuit din Adriatica.

Câteva dintre cele 147 de insule ale arhipelagului Kornati

Optzeci şi nouă de insule şi apele din jurul lor fac parte dintr-un parc naţional cu o suprafaţă de 220 km2. Mai puţin de un sfert din suprafaţa parcului este uscat, iar cea mai mare insulă este Kornat, cu 33 km2.

Poţi face excursii de o zi pe aceste insule, dar merită să rămâi aici măcar o noapte. Se pot aranja expediţii gen „Robinson Crusoe“ – o ambarcaţiune care face curse săptămânale te debarcă pe o insulă unde vei sta într-o căbănuţă fără apă curentă sau electricitate; poţi rămâne acolo până la următoarea cursă, când vei fi „salvat” din această altă lume, magică.

POPULAŢIE

Nu există populaţie permanentă.

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-Septembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Nu sunt feriboturi între insule. Închiriază o barcă, du-te singur sau participă la o excursie organizată de pe insula Murter (centrul administrativ al parcului naţional, legată de continent prin podul de la Tisno). Cel mai apropiat orăşel este Sibenik, cam la 50 km de aeroporturile din Split şi Zadar.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Insula Mana – cea mai lungă „coroană”, la 1 350 m.
  • Klobucar – insuliţa cu cea mai înaltă „coroană”, 82 m. Fenomenul geologic magazinova skrila, o ciudată alunecare de teren, vizibilă la Kravjacica, Striznja sau Vruje, pe Kornat.
  • Panorama uluitoare a arhipelagului văzută de la Otocevak, pe insula Piskera.

TREBUIE SĂ ŞTII

Trebuie să-ţi cumperi permis de intrare, de pescuit sau de scufundări de la biroul parcului naţional din Murter sau de la unul din centrele de recepţie ale parcului. În afară de câteva zone restricţionate din motive de conservare, poţi naviga liber prin arhipelag. Camparea este interzisă, dar poţi să ancorezi într-unul dintre cele 17 golfuri special amenajate, unde poţi înnopta. Poţi să închiriezi şi o cabană.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.