arhipelagul-kvarken

Arhipelagul Kvarken

Această superbă arie de conservare din Golful Botnic are cam 5 600 de insule în largul coastelor finlandeze, care se întind pe 70 km de la est la vest şi pe 60 km de la nord la sud.

Arhipelagul se ridică permanent din mare ca rezultat al glacioeustatismului; insulele se schimbă continuu, unele se unesc, din apă ies recife şi stânci, peninsulele se extind, golfurile se transformă în lacuri, mlaştini şi turbării. Ritmul ridicării terenului este atât de rapid, încât schimbările se pot observa de-a lungul unei singure generaţii.

Marea este presărată cu nenumărate insuliţe joase şi sălbatice. Plajele de piatră şi bolovani sunt străjuite de anini, pe turbării cresc din belşug afini şi sorb, iar şesurile se întind spre păduri de brad şi pin. Farmecul unic este dat de peisajul dinamic, de frumuseţea naturii virgine, de păsări şi de sate pitoreşti.

farul-valsorarna

Farul Valsorarna

Relieful s-a format în urmă cu 10 000-24 000 de ani prin activitatea gheţarilor care au deplasat mari cantităţi de argilă, pietriş, nisip şi bolovani. Pe măsură ce gheaţa s-a topit, aceste materiale au fost depozitate, luând forme geologice diverse, numite morene.

Pe lângă formele obişnuite pentru relieful de după erele glaciare, în arhipelag apare şi o formă mai rară de acumulare — morena zimţată „de Greer”.

Prima menţionare a satelor de aici datează de la începutul secolului XV, dar se pare că arhipelagul a fost locuit mai de mult. Insularii s-au ocupat cu pescuitul, cu creşterea oilor şi a vitelor, la scală redusă, făcând troc cu locuitorii continentului – piele de focă şi peşte contra cereale.

Azi, Kvarken are o populaţie foarte mică, iar faptul că a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO este o garanţie că va rămâne o regiune naturală protejată.

POPULAŢIE

2 500 (2005)

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie, mai, septembrie, octombrie, pentru migraţia păsărilor, lunie-august pentru canotaj, ciclism şi drumeţii, în ianuarie şi februarie, dacă vrei să te plimbi pe apa îngheţată dintre insule.

CUM AJUNGI ACOLO

De la Vaasa, pe coasta continentală a Finlandei, poţi merge cu maşina până la insulele din interiorul arhipelagului pe o reţea de poduri; de acolo poţi închiria o barcă sau poţi face o croazieră cu ghid.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Valsorarna – farul înalt de 36 m, construit în 1885 în atelierul lui Eiffel din Paris.
  • Bjbrkoby şi Raippoluoto – ca să te plimbi cu barca prin labirintul de insuliţe; traseu de drumeţie spre Panike, cu un peisaj uimitor de divers.

TREBUIE SĂ ŞTII

Glacioeustatismul este reacţia unei mase de teren strivite de greutatea imensă a stratului de gheaţă, de multe ori gros de câţiva kilometri, când gheaţa se topeşte, pământul „se ridică- din nou ca rezultat al eliberării de sub presiune şi, treptat, se înalţă.

În ritmul actual de ridicare a insulelor din arhipelagul Kvarken, se estimează că peste 2 000 de ani acesta va fi o fâşie continuă de uscat care va lega Finlanda de Suedia, transformând Golful Botnic într-un lac uriaş.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.