Belle Île

Aşa cum sugerează şi numele, e o insulă foarte frumoasă. O combinaţie de ţărmuri stâncoase, sate atractive de pescari şi plaje de nisip alb a transformat-o intr-un magnet pentru turişti. În iulie şi august, populaţia creşte de zece ori, şi toţi se înghesuie pe 34 km2.

Totuşi, şi în perioadele cele mai aglomerate poţi să fii fermecat de contrastele insulei. Partea de sud-vest, puternic erodată, este o Cote Sauvage (coastă sălbatică), iar partea de est este clar mediteraneeană, deşi te afli în Atlantic.

Istoria Belle île este strâns legată de englezi, care au ocupat insula timp de doi ani, din 1761 până în 1763, în perioada Războiului de Şapte Ani, dar şi de acadienii care s-au refugiat aici când englezii au luat în stăpânire coloniile canadiene ale Franţei.

Acum insula este cunoscută pentru plăcerile obişnuite ale unei vacanţe de pe coasta Bretaniei: înot, plimbări cu barca, pescuit, ciclism şi drumeţii. Insula are o colecţie de faruri atractive, printre care putem remarca Le Grand Phare, pe coasta de vest, şi La Cita-delle Vauban, una dintr-o serie de fortăreţe militare din secolul XVII construite de mareşalul Vauban pentru Ludovic al XlV-lea, acum transformată în muzeu de istorie.

belle-île-port-sauzon

Pitorescul port Sauzon

Insula a atras de mult timp atenţia marilor artişti ai lumii. Inspiraţi de splendoarea ei naturală, Monet, Van Gogh şi Henri Matisse – printre alţii – au creat aici câteva dintre cele mai frumoase picturi. Se spune că insula ar fi inspirat şi mişcarea Op Art din anii 1950, când artistul de origine maghiară Victor Vasarely a făcut aici o vizită şi a fost fascinat de forma pietricelelor de pe plaja Sauzon.

Belle île se laudă cu unul dintre cele mai frumoase trasee de drumeţie din Europa. Îţi ia cam o săptămână să parcurgi spectaculosul diurn de coastă de 95 km, cu o mulţime de gites d’etape (hosteluri pentru drumeţi) şi locuri de campare.

POPULAŢIE

5 250 (2005).

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul de la Queiberon (tot timpul anului) sau de la vannes (numai vara).

CÂND SĂ TE DUCI

Primăvara şi toamna este mai puţin aglomerat.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Musee Historique – găzduit de citadela Le Palais, vorbeşte despre istoria turbulentă a insulei.
  • Grotte de l’Apothicairerie – o spectaculoasă peşteră de coastă.
  • Urmărirea furtunilor la Pointe des Poulains – cel mai nordic punct al insulei.
  • Sistemul de peşteri Aiguilles de Port-Coton.

TREBUIE SĂ ŞTII

Marina britanică a capturat Belle île în 1761, dar doi ani mai târziu a dat-o la schimb pentru insula mediteraneeană Menorca.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.