cicladele-mici

Cicladele Mici

Acest lanţ de insuliţe se află între Naxos şi Amorgos. Numai patru sunt locuite permanent. În Antichitate, erau toate populate – s-au găsit aici o mulţime de morminte străvechi. Secole la rând au fost doar ascunzători pentru piraţi – acum atrag greci aflaţi în căutarea originilor şi turişti care vor un refugiu neatins de comercialism.

Dhonoussa este cea mai puţin accesibilă, în largul coastei pustii din estul insulei Naxos. Restul formează un mic grup în sud, către Amorgos. Stavros, oraşul-port, are în spate dealuri joase. După un drum printre câmpuri cultivate ajungi la un relief mai aspru, la plaje îndepărtate şi sătucuri frumoase. Numai Kalotaritsas, pe coasta de nord, oferă posibilităţi de cazare.

Ano Koufonissi este micuţă, dar mai populată, şi are o flotă pescărească destul de importantă – Kato Koufonissi, mai mare, este nelocuită. Principala aşezare, Hora, este construită în jurul portului. Plajele sunt deosebite; o parte dintre semilunele aurii de nisip de pe coasta de sud au taverne şi camere de închiriat. Insula e din ce în ce mai populară şi în sezon e foarte aglomerată.

Feribotul care te duce la Skhinoussa ancorează la Mersini; Hora, oraşul de deasupra portului micuţ, îţi oferă privelişti frumoase; de aici se deschid o mulţime de drumuri printre dealuri joase şi păşuni, către plaje. Numai două, Tsigouri şi Almyros, au facilităţi de cazare.

biserica-din-panagia

Biserică din Panagia

Iraklia, prima oprire a feribotului din Naxos, primeşte şi ea destui vizitatori, dar, cum nu are prea multe facilităţi, a rămas destul de pură. Agios Gergios e în spatele portului, după o plajă umbroasă. O plimbare plăcută te duce la Panagia, un sat la poalele muntelui Papas.

POPULAŢIE

Dhonoussa – 110;

Koufonissi – 366;

Skhinoussa – 206;

Iraklia- 151 (2001).

CÂND SĂ TE DUCI

Din mai până la începutul lui Iunie sau în Septembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul de la Amorgos sau Naxos.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Koufonissi – renumită pentru tavernele unde se serveşte peşte.
  • Keros – poţi face o excursie de o zi de pe Koufonissi; găseşti situl unui sat din Neolitic.
  • Livadhi – cea mai bună plajă de pe Iraklia; printre rămăşiţele satelor părăsite o să vezi şi vestigii de arhitectură elenistică şi veneţiană.
  • Peştera Agios loannis, Iraklia -în această peşteră mare este icoana unui sfânt găsită de un cioban în secolul XIX.

TREBUIE SĂ ŞTII

Pe Keros au fost găsite peste o sută de statui străvechi (3000-2000 Î.Hr.); cele mai frumoase sunt expuse la Atena.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.