cipru-insula

Cipru

Cipru, numită probabil aşa pentru cuprul care se găseşte aici, care se topeşte din vremea Neoliticului, este locul de naştere al legendarei Afrodita. Două lanţuri muntoase impresionante înconjoară o uriaşă câmpie fertilă şi plaje încântătoare se întind pe toate coastele.

Climatul ei a atras vizitatori de mult timp – acum este renumit ca loc de retragere, sau de petrecere.

Aflându-se aproape de Orientul Mijlociu şi având dintotdeauna importanţă strategică, insula a fost luată pe rând de multe mari puteri – Grecia, Roma sau Egipt. Lunga stăpânire franceză, prin dinastia lusignană, i-a adus prosperitatea şi romano-catolicismul. În 1570 a fost cucerită de turci. După Primul Război Mondial a devenit colonie a coroanei britanice.

Independenţa a venit în 1960, dar disputele interne au făcut ca în 1974, după o lovitură de stat grecească, să fie invadate de turci. Insula a fost divizată. Acum poţi să treci graniţa, dar violenţele şi acordurile de pace alternează, iar regulile se pot schimba peste noapte.

manastirea-makheras

Mănăstirea Makheras în Troodos

Totuşi, în nord sau în sud, insularii te primesc cu căldură şi Cipru are o mulţime de atracţii. Partea de sud-est, cu staţiunile ei gălăgioase, are şi situri arheologice, dai’ şi apusuri de soare în locul de naştere a Afroditei, pe stânca Remios.

Pafos, deşi e înconjurat din toate părţile de urbanizare, rămâne un oraş încântător. La nord-est se află izolata peninsulă Akanas şi alte regiuni îndepărtate de pe coastă. În interior, splendida regiune Troodos are munţi împăduriţi, sate pierdute, biserici pictate, animale sălbatice unice şi podgorii.

În nord, staţiuni mici se înghesuie în jurul frumosului oraş-port Kyrenia. Famagusta e încărcat de ruinele bisericilor gotice din interiorul zidurilor sale; în afara zidurilor este un oraş agitat şi modern. Coasta stâncoasă din zona oraşului Kyrenia are plaje pure, sate, situri clasice, mănăstiri şi castele cruciate.

Lefkosia (Nicosia) este singura capitală divizată din lume. În interiorul masivelor fortificaţii veneţiene, ambele părţi – sudul cosmopolit şi nordul prăfos – sunt la fel de fascinante. Amândouă au străzi care se înfundă în zidul pe care flutură steaguri sfidătoare.

POPULAŢIE

1 141 000 (2013)

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie-Iunie sau Septembrie-Noiembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu o cursă aeriană directă până în sudul Ciprului. Cu avionul prin Turcia până în nordul Ciprului sau cu feribotul din Turcia.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Anticul Kourion, lângă Limassol – în amfiteatrul uriaş se organizează spectacole.
  • Bisericile cu fresce de la Troodos -sit înscris de UNESCO în Patrimoniul Mondial. Mormintele Regilor din Pafos – în aceste morminte unice se resimte influenţa egipteană.
  • Bellapais, în Ciprul de Nord – un frumos sat de munte, unde a locuit Lawrence Durrell şi unde se află o impresionantă mănăstire augustiniană.
  • Anticul Salamis, la nord de Famagusta – situl vast al unui oraş menţionat pentru prima oară în 709 î.Hr.
  • Peninsula Karpas, Ciprul de Nord – rezervaţie naturală care protejează cele mai bune plaje de pe insulă, precum şi ţestoasele verzi şi caretul care depun aici ouă.

TREBUIE SĂ ŞTII

Cocktailul naţional al Ciprului, Brandy Sour, a fost inventat în anii 1930 pentru tânărul rege Farouk al Egiptului. El a cerut o băutură care să semene la aspect cu ceaiul rece!


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.