Mai degrabă un mic arhipelag compus din două insule principale, île de Brehat, lungă de numai 3,5 km şi lată de 1,5 km, este înconjurată de o mulţime de recife şi insuliţe risipite în tot golful Paimpol, în largul coastelor Bretaniei. Această insulă lipsită de maşini, cu microclimatul ei blând, este un paradis pentru floră şi faună.
Vara, aerul se umple de mirosuri – smochine coapte, eucalipt, caprifoi şi mimoze; angajaţii centrului ornitologic local au înregistrat aici peste 300 de specii de păsări marine.
Toate ambarcaţiunile ancorează la cheiurile minusculului Port-Clos. De acolo sunt zece minute de mers până la simpaticul sat Le Bourg, plin de personalitate, cu o piaţă centrală simplă, în trei colţuri, umbrită de copaci.
La reflux, navele ancorează ceva mai departe de port şi ai de mers încă cinci minute până să ajungi pe plajă. Pentru că acum este arie protejată, nu se mai construieşte nimic pe insulă, iar clădirile existente se supun unor reguli stricte de conservare.

Frumoasa Île de Brehat înconjurată de recife şi insuliţe
Pont ar Prat te duce spre nordul mai sălbatic al insulei, unde trăieşti senzaţia mării nesfârşite, cu farul mic şi alb ridicat peste stânci abrupte şi rozalii şi valuri mareice puternice în capătul insulei. O reţea de drumuri bine marcate, cu secţiuni pavate şi cărări bătătorite, şerpuieşte printre mari case de granit, ascunse de ziduri înalte şi grădini pline de muşcate, crini africani şi pini maritimi.
În trecut, culorile vii şi ritmul liniştit al insulei Brehat au atras artişti precum Henri Matisse sau J.D. Fergusson – azi, idilica insulă este o staţiune elegantă care atrage tineri parizieni la modă.
POPULAŢIE
429 (2009)
CUM AJUNGI ACOLO
Cu feribotul de la Pointe de l’Acroust (tot timpul anului) sau de la Erquy (numai vara).
CÂND SĂ TE DUCI
Mai, iunie, sfârşitul lui septembrie până la începutul lui noiembrie – cel mai puţin aglomerat.
PUNCTE DE ATRACŢIE
- Verreries de Brehat – obiecte de sticlă expuse în citadela din sud-vestul insulei.
- La Chapelle Saint-Michel.
- La Phare du Paon – farul “păunului”.
- La Molin a Maree du Birlot – recent restaurata moară mareică.
TREBUIE SĂ ŞTII
Majoritatea excursioniștilor de o zi ratează cea mai spectaculoasă frumuseţe a insulei, pentru că pleacă prea devreme. Apusul soarelui deasupra Atlanticului şi culoarea rozalie a pietrelor de pe insulă alcătuiesc o privelişte splendidă.
Booking.com